View Single Post
Staro 03.01.2009., 13:12   #51
ne®adnick
Uvijek prezaposlen

ne®adnick's Avatar

Datum registracije: Nov 2008
Thumbs up

Citiraj:
Autor Swarm dude Pregled postova
35 mm cijev sam upotrijebio jer ju mogu bez problema probušiti, za razliku od recimo šipke. Na toj cijevi bi bio rotor i propeler!
Te cijevi uglavnom nisu posve okrugle tako da su teško primjenjive bez tokara...ali to si već shvatio.

Citiraj:
Želim generator koji bi davao oko 16 V AC (u svakom slučaju, više od 12 V), snage oko 100W.
U tom slučaju standardni 24V alternator mi djeluje kao brzo i pouzdano rješenje.

Citiraj:
Magneti bi bili u rotoru zbog jednostavnosti takve izrade.
BTW što ne bi bilo bolje da je rotor od čelika? Čelik se može magnetizirati dok je aluminij nemagnetičan pa bi možda čelični bio bolji?
U pravu si, u opisanom slučaju svakako je bolje da rotor bude od čelika.

Citiraj:
Deblja žica bi mi mislim na neki čudan način omogućila viši napon jer bi onda mogao pravilnije namotati zavojnicu - npr. svaki zavoj bi bi bio iznad drugog dok mi sa malom žicom nije tako...
U stvari ono što je bitno je broj namotaja, naime u ovisnosti o gustoči magnetskog toka (koja je kod tebe, zbog korištenja permanentnih magneta, konstantna) i nekih specifičnosti namotaja (oblik, promjer, materijal, jezgra) u svakom pojedinom namotu, pri nekoj brzini, inducira se neka jedinica napona. Kada tu jedinicu napona pomnožimo sa brojem namotaja dobijemo izlazni napon generatora. Pravilnost namotaja ovdje igra vrlo malu ulogu kroz zanemarivo veće gubitke i to je sve. Siguran sam da ćemo se složiti da, bez obzira na urednost, u istom prostoru možeš namotati znatno više namotaja sa žicom 0.5mm nego sa onom od 1mm.

Po svemu opisanome sumnjam da je za mali izlazni napon tvog generatora glavni krivac nepravilna polarizacija upotrebljenih magneta.
Pozz...