Citiraj:
Autor Paso
|
Ja te jos uvijek molim za jedan IBM-ov sluzbeni dokument s tim navodima. *Sluzbeni*.
Ovo sto si ti zaljepio je akademska lamentacija stara niti dvije godine. Inace, IBM-u je problem poznata jos od '78 kad su nasrali tvornicu u Green Riveru, Colorado, tik do rijeke i obliznjeg rudnika urana(!). Ovaj
stricek ima dosta radova po tom pitanju, no kao sto rekoh, nista konkretno osim nekih natruha i naslucivanja...
Najbolje od svega, radeci ogromne testove, IBM-ovi inzinjeri su vise puta sami sebi skakali u usta pri testiranju. Jasno, svemirska istrazivanja i aeronautima zaista jesu "plodno tlo" za takve tehnologije, ali memorijske greske su itekako prisutne i na tlu zemlje. Takodjer, indikativno, niti jedan opsezna test u rangu onih sredinom '80-ih i pocetkom '90-ih vise nije radjen.
Tehnoloska izvedba DRAM-a ima daleko vece probleme nego sto su kozmicke zrake i alfa cestice pri koristenju u normalnim operativnim uvjetima.
Slatko je to sto se u nuklearkama (na stranu mission critical sustavi, koji ionako nisu na PC-ima) koriste "obicna" racunala, a ako igdje ima kozmickog zracenja (tocnije, u ovom slucaju gama zraka), onda je to valjda nuklearka. Racunaj da prosjecan stanovnik zemlje (pa time valjda i prosjecni kompIjuktor) godisnje popusi ~0.3cS a Homer Simpson ~5cS (dakle, skoro 20 puta vise)...
Citiraj:
Čovjek uvijek nauči nešto novo... Ili IBM voli humor?
|
Malo si predoslovno shvatio Wikiepdiju i prijatelje...
Opet ponavljam, da, problem jest prisutan u odredjenim granama gdje se koristi DRAM, ali na Zemlji (i zemlji) ga unatoc svemu nisu uspijeli dokazati kako spada...
Citiraj:
Booo. Još mi se nitko nije pohvalio. Ljudi su samozatajni.
|
Ja "radio" (citaj: slinio nad) na takvom masinom nedavno...
Citiraj:
Imao manje-više sve to... 8500 je bio recimo moj favorit (slično kućište kao 8100), ali s Nitro pločom, totalno ispred svega u svoje vrijeme... strašan stroj. Većinu toga držimo u PEEK&POKE-u. Da li si nas kada posjetio?
|
Znam o cemu se radi (@hc.retro), ali sve se suzdrzavam doci jer koliko sam vidio, racunala nisu fizicki zasticena, pa se bojim da se ne polakomim i pocnem bjezati s dva pod miskama...