View Single Post
Staro 28.12.2008., 23:28   #67
Paso
Registered User

Paso's Avatar

Datum registracije: Jun 2008
@Bubba: "Bilo bi izvrsno da je tako, ali na zalost, (D)RAM niti zna niti moze sam korigirati greske - to radi chipset, tj. memorijski kontroler."

Da bi to bilo moguće stroj mora imati ECC RAM, a naravno da samu provjeru ne radi konkretni RAM "keks". :-)

"Iskreno se nadam da je ovo samo pokusaj kvazi humora."

Nije humor! :-) Dio ECC priče dolazi iz Apple dokumentacije, a dio se može čitati po netu. Ne mislim na nečije blogove, nego na reference poput IBM-a i slično.

"Apple hardver sa 3/3/3 jamstvom u Hrvatskoj (da ne pocinjemo sada o podrsci opcenito)."

Što jest - jest, priznajem, Apple u maloj Hrvatskoj nema takvu uslugu i ne puca na takve klijente.

"No to na stranu, za istu cijenu (manje od 100.000kn) mozes nabaviti 4 x Opteron 8378 (quad core, 4x 512 L2 + 6MB L3 cachea), 64GB RAM-a, SLI plocu i sve ostalo ekvivalentno tom Macu."

Vjerojatno, ali koliko ljudi znaš s Opteron strojem u toj klasi? Ja niti jednog - čak niti u našem DIR-u. OK, moguće da se krećem u krivim krugovima. S druge strane, poznajem pun autobus korisnika s ne puno slabijim Mac Pro strojevima od testiranog. I kada kupuju idući stroj nikada ne kupe Opteron, nego opet Mac. Većina takvih korisnika ga otplati s jednim ili dva posla, pa im cijena i nije presudan faktor. Trik kod ovog stroja je što je odlično i kvalitetno složen za razmažene ljude koje hardver zapravo ne zanima. Takav korisnik ima novac, želi jednostavan, brz i pouzadan komp - i to je to. I tu je Mac Pro ponajbolji izbor. Ako želi Windowse na njemu, neka vrti Windowse...

"Hej, nemas PresvetiOS, ali hardverski je PC te cijene kud i kamo razorniji od Mac (da ne pricam o "serverskom svijetu" koji je nekoliko puta spominjan, a u tom kontekstu spominjati Apple je... deplasirano, da budem *iznimno* blag)."

Čuj, to je ipak stvar ukusa i potreba. Za mene je baš to - "PresvetiOS" - iako ću ja prvi priznati da je trenutačni Mac OS X daleko od savršenog i da je još uvijek pun mušica i nedovršenosti. Opet, u poslu koji ja radim, Windowsi su tek nužno zlo s vremena na vrijeme. Ne vidim zašto bi Apple bio "deplasiran" u serverskom svijetu, ali svatko ima pravo na izbor.

"Jasno, nerealno je ocekivati od Jabucnjaka i druga Pasarica ovakve (pro PC-aske) opaske u recenziji najjaceg Jabucnog pulena, ali hej..."

Hvala na razumijevanju! :-)

@ostali: što se tiče grafičkih kartica, da, sramota je da Apple trenutačno ne nudi nekakvu jaču gamersku karticu, ali objektivno - čemu? Tko će raditi 3D kupiti će onu mrcinu s 1.5 GB, a kome za igre pod Macom nije dosta 8800 GT, lako unutra stavi PC karticu i digne Windowse. No, u praksi tipični razmaženi Mac korisnici pored Maca imaju i PS3 i Wii, pa ih igre ne brinu. Zapravo, zanimljivo je koliko malo korisnika tih strojeva ima Windowse na njima.
Paso je offline   Reply With Quote