View Single Post
Staro 27.12.2008., 15:31   #6
Bubba
E Pluribus UNIX
Moj komp

Bubba's Avatar

Datum registracije: Oct 2002
Citiraj:
Zašto Mac Pro koristi "skupi serverski ECC" RAM? Zato jer takav RAM sam može korigirati greške
Bilo bi izvrsno da je tako, ali na zalost, (D)RAM niti zna niti moze sam korigirati greske - to radi chipset, tj. memorijski kontroler.

Citiraj:
ECC greška (koja se može vidjeti i u System Profileru) ne znači pokvaren RAM, već samo da je ECC (Error Correcting Code) uspio korigirati problem kada (sada malo idemo u NASA terminologiju) slučajna alfa-čestica udari u memorijski čip i okrene koji bit! Da, to se događa cijelo vrijeme! S običnim RAM-om korisnik za to nikada i ne sazna. U svemiru je to velik problem, a na Zemlji zanemariv jer nas štiti atmosfera, ali ipak - dogodi se.
Iskreno se nadam da je ovo samo pokusaj kvazi humora.

Citiraj:
Cjelokupni stroj nema niti jedan značajan nedostatak, a činiti će vam se nevjerojatno, ali Mac Pro je JEFTINIJI od usporedive Dell PC radne stanice!
Je li jeftiniji ili ne, dalo bi se razgovarati. Sve i da je jeftiniji, nisam vidjao Apple hardver sa 3/3/3 jamstvom u Hrvatskoj (da ne pocinjemo sada o podrsci opcenito).

No to na stranu, za istu cijenu (manje od 100.000kn) mozes nabaviti 4 x Opteron 8378 (quad core, 4x 512 L2 + 6MB L3 cachea), 64GB RAM-a, SLI plocu i sve ostalo ekvivalentno tom Macu. Hej, nemas PresvetiOS (http://blogs.adobe.com/jnack/2008/04...hop_lr_64.html - no ne znam je li se stogod promijenilo u medjuvremenu po pitanju 64 bitnih aplikacija na OSX-u), ali hardverski je PC te cijene kud i kamo razorniji od Mac (da ne pricam o "serverskom svijetu" koji je nekoliko puta spominjan, a u tom kontekstu spominjati Apple je... deplasirano, da budem *iznimno* blag).

Jasno, nerealno je ocekivati od Jabucnjaka i druga Pasarica ovakve (pro PC-aske) opaske u recenziji najjaceg Jabucnog pulena, ali hej...

No jedno je sigurno, na stranu objektivnost - mislim da bi ga rijetko tko odbio na stolu unatoc svemu. Stvarno je oku ugodan; doduse, ne bas kao, recimo, Tezro, ali osobno bih se zrtvovao da ga moram imati.

Programer
Rok od dva mjeseca u stvari znači četiri, ali nikako ispod šest.
Bubba je offline   Reply With Quote