Citiraj:
Zašto Mac Pro koristi "skupi serverski ECC" RAM? Zato jer takav RAM sam može korigirati greške
|
Bilo bi izvrsno da je tako, ali na zalost, (D)RAM niti zna niti moze sam korigirati greske - to radi chipset, tj. memorijski kontroler.
Citiraj:
ECC greška (koja se može vidjeti i u System Profileru) ne znači pokvaren RAM, već samo da je ECC (Error Correcting Code) uspio korigirati problem kada (sada malo idemo u NASA terminologiju) slučajna alfa-čestica udari u memorijski čip i okrene koji bit! Da, to se događa cijelo vrijeme! S običnim RAM-om korisnik za to nikada i ne sazna. U svemiru je to velik problem, a na Zemlji zanemariv jer nas štiti atmosfera, ali ipak - dogodi se.
|
Iskreno se nadam da je ovo samo pokusaj kvazi humora.
Citiraj:
Cjelokupni stroj nema niti jedan značajan nedostatak, a činiti će vam se nevjerojatno, ali Mac Pro je JEFTINIJI od usporedive Dell PC radne stanice!
|
Je li jeftiniji ili ne, dalo bi se razgovarati. Sve i da je jeftiniji, nisam vidjao Apple hardver sa 3/3/3 jamstvom u Hrvatskoj (da ne pocinjemo sada o podrsci opcenito).
No to na stranu, za istu cijenu (manje od 100.000kn) mozes nabaviti 4 x Opteron 8378 (quad core, 4x 512 L2 + 6MB L3 cachea), 64GB RAM-a, SLI plocu i sve ostalo ekvivalentno tom Macu. Hej, nemas PresvetiOS (
http://blogs.adobe.com/jnack/2008/04...hop_lr_64.html - no ne znam je li se stogod promijenilo u medjuvremenu po pitanju 64 bitnih aplikacija na OSX-u), ali hardverski je PC te cijene kud i kamo razorniji od Mac (da ne pricam o "serverskom svijetu" koji je nekoliko puta spominjan, a u tom kontekstu spominjati Apple je... deplasirano, da budem *iznimno* blag).
Jasno, nerealno je ocekivati od Jabucnjaka i druga Pasarica ovakve (
pro PC-aske) opaske u recenziji najjaceg Jabucnog pulena, ali hej...
No jedno je sigurno, na stranu objektivnost - mislim da bi ga rijetko tko odbio na stolu unatoc svemu. Stvarno je oku ugodan; doduse, ne bas kao, recimo,
Tezro, ali osobno bih se zrtvovao da ga moram imati.