Ovo je nastavak review-a od 12.12.2008.
Za početak, još jedna slika ugrađenog prednjeg ventilatora i slika klješta kojim sam zadnji 120mm ventilator oslobodio od rešetke kučišta.
Znači, za to mi nije trebao Dremel, iako je na Chieftecu deblji lim nego na većini drugih kučišta.
Sljedeću modifikaciju sam izveo koristeći samoljepljivu foliju "Cetifix".
Taj se Cetifix može kupiti u većini knjižara i prodavaonica tipa "Boje i lakovi".
Samoljepljiva folija je širine 50 cm, a ja sam uzeo mat crnu duljine pola metra što sam platio "vrtoglavih" 6 kuna!
Želio sam postići da mi ventilatori koji izbacuju zrak iz kučišta ne usisavaju taj zrak i preko mrežastih 5,25" zaštita koji se nalaze iza gornjih vratašaca gdje mi je DVD optička jedinica, nego samo preko donjih pet gdje je prostor za čvrste diskove i dodatni 120mm ventilator za usis.
Škarama sam napravio naljepnicu po mjeri i jednostavno je preljepio preko gornjih mrežica da se spriječi ulaz zraka na tom mjestu.
Daljnje modifikacije odnose se na izvedbu vješanja HDD-a na elastične laštike iz gaćica i opisane su u ovom postu:
http://forum.pcekspert.com/showpost....9&postcount=84
Zbog velike širine kaveza za diskove koji je predviđen za 5,25" jedinice montiranje 3,5" diskova je vrlo praktično i jednostavno!
Od nekog lima što sam pronašao u garaži izradio sam ovakove 4 lamice:
Dvije lamice vijcima se montiraju na hard disk i onda se između njih i diska "pričepi" (pritegne, uklješti) laštik iz gaćica.
Druge dvije lamice služe da bi laštik prignječili između okvira kaveza i lamice.
Prije toga disk se, naravno centrira, a laštik mora biti zategnut.
Nije preporučljivo da vijci prolaze kroz laštik, jer ga je onda nemoguće zategnuti!
Tada će disk ipak malo potonuti zbog svoje težine, ali to nam ne smeta.
Prosto je nevjerovatno koliko je sada disk bešuman, a ako se uho prisloni samo nekoliko centimetara od prednje rupičaste rešetke jako je teško čuti tek povremeno krckanje glave diska prilikom seekinga.
Sada malo slika mog "Kajbljeving jobsa" prije zatvaranja kučišta
Svi ventilatori u kućištu priključeni su na 7 volti preko molex adaptera.
Ja sam se dosjetio na samom ventilatoru iz molex konnektora izvući oba pina iz bijele plastike ženskog konektora i potom ta dvije žice sa pinovima ponovo vratiti u u plastiku moleksa, ali ovaj put tako da ventilator ne radi na 12, nego 7 volti!
Kabele napajanja sam pričvrstio aluminijskom samoljepljivom folijom, a dio kabela sam učvrstio plastičnim vezicama za rupice koje su na gornjem kavezu za 5,25" jedinice.
Kada se kučište zatvori bočnim stranicama i uputi u pogon može se uživati u tišini, nedostatku ikakvih vibracija i ljepom i nečujnom protoku hladnog zraka kroz kučište.
Najglasnija komponenta sada mi je napajanje Fortron 400PNF.
Možda sam ipak trebao ponovo ga rastaviti, prerezati dvije žice od 120mm Yate Loon ventilatora napajanja i spojiti ih na molex pri 7 volti, a možda čak i na 5 volti?
Sad, šta je-tu je, jer mi ne pada na pamet ponovo odljepljivati i rastavljati ove žice napajanja kako bih izvadio napajanje iz kučišta koje bi trebalo ići na "operaciju" ventilatora.
Protok zraka kroz kučište pri 7 volti najbolje prikazuju ove slike:
Na samom kraju pokoja slika kompletiranog kučišta u radu: