Vidim da te ekipa malo izkritizirala. Imaju u jednoj mjeri i pravo jer si dosta toga napisao u premalo riječi (imaš puno napisanih riječi, ali za sve ovo trebalo bi napraviti u najmanju ruku i pisani plan implementacije ovakvog rješenja). Ali evo, možda male pomoći, jer uvijek treba pokušati pomoći dok god čovjek koji traži pomoć ne pretjra. Evo:
Citiraj:
Autor maxell
Jedan poznanik(koji je zaključio pošto sam završio fakultet sve znam o informatici) ima veliku firmu, nebitno čime se bavi,u Zadru i sada bih htio otvoriti još jednu u Splitu koja se bavi istom djelatnosti.
Sad tu nastupam ja. Trebao bi spojiti 10 računala u jednoj zgradi i 30-40 metara u drugom dijelu bi bila još 2 računala.
Ovako je zamišljeno: Sve se spaja bežično, ima jedan server sa kojega ostala računala uzimaju podatke i spremaju podatke na to računalo, ali mogu pristupiti samo određenim dijelovima i to jednom dijelu mogu pristupiti svi, a dodatno još svako računalo ima svoj dio kojem može pristupiti.
Znači računalo 1 može pristupiti mapi zajednicki dokumenti i dokumenti_rac1.
Računalo 2 može pristupiti mapi zajednicki dokumenti i dokumenti_rac2 itd...
|
To stvarno nije nikakav problem napraviti, pogotovo informatičaru. Digneš Win 2k3 sp2 (NTFS particije obavezno) i namijestiš file sharing i ovlasti za svakog usera. Da se banalizira može se čak i sa workgroup, ali svakako bi za veće rješenje kakvo ti tražiš trebalo dignuti i domenu (active directory).
Citiraj:
Autor maxell
Sa servera bih se trebalo moći u svakom trenutku moći vidjeti šta tko radi i trebalo bi se ograničiti korištenje interneta odnosno da na neki uopće nemaju internet, a oni koji imaju imaju ograničen odnosno mogu ići na samo neke stranice.
|
Tu moraš razmišljati o setupu routera-servera. To nije neki strašno veliki problem za napraviti. Gore si spomenuo MikroTik. To je svakako vrlo profesionalno i lowcost rješenje koje ti objeručke preporučujem, ali s obzirom da ti mreže nisu jača strana, kako si rekao, trebat ćeš dosta naučiti.
Citiraj:
Autor maxell
I još server u splitu bi se trebao povezivati sa serverom u zadru da bi mogli ažurirati neke podatke-predpostavljam da bi to trebalo napraviti preko dns servera.
|
IMHO to svakako mora biti VPN i tu ti dolazi još jedan MikroTik remote server
Citiraj:
Autor maxell
U obzir dolazi samo wirelles, jedino da je baš nemoguće preko wirelessa to izvesti onda kabel, ali kabel je zadnje.
|
Kako ti je ekipa već rekla wireless probaj izbjeći za sigurno corporate rješenje ako ikako možeš, ali ako baš inzistiraš onda napravi bežićno. Princip je isti, a jedino je sigurnost i stabilitet manji, ali imaš i neke prednosti, prije svega fleksibilnost.
Citiraj:
Autor maxell
Za korištenje imam 12 računala P4 3.0 i jedan koji bi trebao biti server sa E2161 procesorom.
|
Server ti je svakako preslab, mislim proc ko proc nije mjerilo svega ali pošto je proc low level mislim da ni ostale komponente nisu na serverskoj razini, Svakao razmisli o nečem jačem, ali za prvu ruku i ako ti "budući" šef

nije informatički jako potkovan sve to može proć, ali je previše, previše amaterski i imati ćeš dosta problema kada to crkne u neko dogledno vrijeme i onda budeš morao...uf...ne želim ni zamišljati...nadam se najboljem.
Citiraj:
Autor maxell
Maxadsl priključak i bežični router thompson koji daje t-com.
|
Maxadsl je svakako malo preslabo rješenje, razmisli o dedicated fiksni IP (btw, koliki je ukupni prihod tvrtke za kou ćeš raditi?). Također, Thompsona odmah u smeće frkni jer je to shit, a što je još gore čak ne može ni u bridge mode pa da preko njega barem spojiš MT-a.
Citiraj:
Autor maxell
Na raspolaganju imam 15000kn. Trebam uzeti 13 wireless kartica i što još.
Koji programi. Kako n1praviti ograničenja koja trebam i puno toga.
|
Tu si pak najtanji. 15k kuna je jako premalo za napraviti sve ovo, toliki corporate LAN, site to site VPN, wireless i ostalo, moraš računat hardware, software i što je najvažnije i često najskuplje - ljudski rad - koji svi često zaboravljamo.
Citiraj:
Autor maxell
Neznam kako to treba izvesti zato vas molim da mi pomognete.
Znam da tražim previše ali pomognite koliko možete barem nešto.
Nezaposlen sam, a ako sve uspijem riješiti kako treba dobit ću posao u toj firmi kao administrator.
Samo vas molim bez glupih komentara tipa kao bezveze si studirao informatiku kad neznaš spojiti mali mrežicu itd..
|
Nadam se da sam ti malčice pomogao i svakako, srtetno s poslom + sugestija: nemoj da te šef drži sa low cost rješenjima jer će te to koštati u budućnosti sigurno, puuuuno truda, živaca i zdravlja, a premalo para. SRETNO!