View Single Post
Staro 25.12.2008., 08:01   #168
dh41400
Señor Audiophile
Moj komp

dh41400's Avatar

Datum registracije: Jan 2007
Neke ispravke polu-istina:

1.) Green serija nema varijabilnu brzinu vrtnje ploca, vec konstantnu (nije deklariran kao 5400, vec nego kao sub-6000 RPM HDD ), sto je jedini razlog smanjenja buka u idle-u.
Ono sto je varijabilno kod njega je kretanje aktuatora, odnosno "ruke", te samim time i ostvaruje manju buku prilikom samog rada (Read/Write).
Ugl Green serija je najtisa, najmanje zahtjevna po pitanju energije i zagrijavanja, te je najslabija po performansama od WD-ovog 7,2 kRPM asortimana.

2.) AAM ne smanjuje brzinu vrtnje diskova (osnovni razlog buke u idle-u), vec optimizira kretanje aktuatora/ruke prilikom Read/Write procesa.

3.) WD Black serija (32MB c., dvostruki proc ...) je glasnija od tvoje trenutacne Blue (WD6400AAKS) serije, ali je po pitanju performansi (IOPS, te nesto manje Transfer Rate) dosta bolja opcija od ostatka familije.

4.) Samsung serije diskova imaju tendenciju povremenog pustanja periodicnih zvukova (imam jednog 2,5" 5400 RPM HM100JC u laptopu), a koliko sam cuo po forumima, ovo se ne odnosi samo na 2,5" vec i na 3,5" (tolerancija na buku je kod svakog korisnika razlicita narvski).

5.) Prije tjedan dana ubacio Seagate Speedyja u HTPC i neki dan je prilikom bootanja OS pojavila poruka nedostatka nekih kljucnih fajlova ... dalje zakljucite sami

6.) Hitachi po glasnoci i nije nesto posebno (tih), premda su 2,5" modeli zadovoljavajuci po pitanju buke, a jedino se cuju prilikom Read/Write procesa i to u obliku laganog krckanja (u drugom laptopu mi je 160GB, 5400 RPM 5K320 model).

7.) WD-ovi manji modeli AAKS serije imaju naviku proizvoditi poprilicnu buku u idle-u, pa stoga pripazi na ovo i kod ostalih proizvodjaca.

Zakljucak:

Ono sto ti trazis (necujnost) kod 3,5" 7,2 kRPM HDD-a neces naci.
Preporuke su 2,5" modeli (performanse?) ili SSD tehnologija (cijena?), a sve ostale opcije su kompromisi (buka u IDLE/Read/Write, zagrijavanje, potrosnja, performanse).

Postoji i opcija kompromisa, da se OS stavi na tih (manji) SSD, a ostatak (Storage) stavi na vece Green WD serije koje se dodatno mogu utisati spajanjem na dodatni HDD kontroler uz uporabu MAID funkcije (iskljucivanje diskova nakon odredjenog vremena neaktivnosti - apsolutnih 0 dBA), no ovo je ipak daleko skuplja/kompliciranija opcija.

P.S.
Cestit Bozic svim clanovima foruma !

Zadnje izmijenjeno od: dh41400. 25.12.2008. u 08:33.
dh41400 je offline