Citiraj:
Autor aramis
ok, noni, zezaš me, možda si u pravu, ali nisam stručnjak i toliko toga sam pročitao da me sve zbunilo. pa i ovdje, po nekima je plazma bolja, a po nekima lcd. da mjenjam za plazmu?
|
noni velis, simpaticno
fanatic ti je dao dogovor, ja se nadovezem sa nekim svojim zapazanjima s vremena na vrijeme;
Naime plasme su bolji all round performer, dakle kad se uvazi SD+HD.
Jos kad se u tu racunicu ubaci i cijena, plasma izlazi kao pobjednik.
Medjutim uvjek postoji i pitanje sta ce se pretezno gledati na kupljenom tv-u.
Postoji veliki broj ljudi koji uzimaju HDTV samo za gaming i za reprodukciju blu-raya-a.
Tim ljudima dakle ne trebaju 100Hz algoritmi na LCD-ovima.
Naime 100Hz modovi su tu da ispeglaju uglavnom SD signal i brze pokrete kod sporta.
Ja sam jedan od onih koji nikad ne bi gledanje sporta stavio kao primarnu stvar koju cu gledati, vec usputnu s vremena na vrijeme.
Zbog cega cu ja onda davati novce za 100Hz LCD.
Bluray ne treba 100Hz algoritme sta god ko pricao jer i najmanjim aktiviranjem 100Hz (postavljanjem na low), bluray dobije "video look" koji se kosi sa 24p reprodukcijom i onim magicnim nestvarnim prikazom filma.
Dakle svaki 50Hz LCD ce s pjesmom odraditi blu-ray.
Gaming; Takodjer 100Hz mod ne potreban, igre nemaju nikakvu beneficiju od 100Hz, plus sto uklucivanjem tih 100Hz modova zbog procesiranja slike javlja se lag.
Input lag je idealan oko 10ms, skoro trenutacan. Dok je kod 100Hz telki ta vrijednost od 20ms do 30ms.
I dakle, ne zelis da mislis, oko burn-ina, ne zanima te SD, pod 1,2 i 3 su ti PS3 i reprodukcija blu-raya.
Dakle zelis ultimativni HD performer, imas ga u obliku Sony v4000. Ono sto je najbolje zbog izostanka 100Hz cijena mu je dosta manja nego w4500, Z4500 a HD izgleda isto a igre manje laguju nego na pomenutim "jacim" modelima.
Nivo crne na v4000 je 0,05 kandela po metru kvadratnom, kao sto je kod najboljih panasonicovih plasmi py80(0,05) i py800(0,04), dok recimo novoizasli z4500 ima losiji prikaz crne (0,06 kandela). Sto ni jedan korisnik ne bi prilikom kupovine pomislio. (kao da vecina i misli o ovakvim stvarima

)
Dakle ako ti je bitan HD, ono sto je najskuplje ne mora uvjek biti najbolje, dati skoro 7k kuna vise za z4500 u odnosu na v4000 je besmisleno. Onog koga zanima SD i gledanje sporta juris na plasmu.
z4500 ima mjesta za one koji zele "nazivno" najbolje i iako ne daje sa 200Hz modom skoro nista bolje u odnosu na w4500 nema problema sa pozadinskimm osvijetljenjem i uniformnoscu kao sto ima w4500.
Sto je najbolje zbog cijene mozes se uzeti sto veca dijagonala u ovom slucaju 52".
HD je za nijansu ostriji nego na bilo kojoj plasmi, posljedica implementacije Bravia Engine 2 i oblika pixela.
Sta ti zelim reci;
Svaki model ima svoje mjesto koje zavisi od toga sta ti zelis i za sta ces teli primarno koristiti.
LCD nikako ne moze biti izbor No1 kad je u pitanju bilo sta osim HD-a. Spomenuo sam v4000 jer ima skoro najbolji odziv(input lag), crne boju i ostrinu na nivou py80(0) a LCD je i 52" kosta manje 2k kuna od recimo 50" py800. Plus sto ima digitalni tuner. Moj tekst koji ti je fanatic dao je globalni osvrt, v4000 je jedan izuzetak koji potvrdjuje pravilo. Kad je rijec o HD domeni tu vec ima mjesta za diskusiju, od modela do modela.
Meni koji bljujem po LCD-ovima nebi bilo zao iskesirati 14k kuna za 52v4000, ali sve ima svoje sta i kako i ovakav model pogotovo zbog velicine i cijene pashe mojim potrebama.
Tako prije kupovine sjedi sve na papir i odvagaj prioritete, velicina, HD i/ili SD, cijena itd a ako ti je vazan sport i nisi od HD-a, idi definitivno na plasmu.