Tema: Iskon
View Single Post
Staro 20.12.2008., 14:12   #711
the_ghost
lar~
Moj komp

the_ghost's Avatar

Datum registracije: Jan 2007
Citiraj:
Autor naram-sin Pregled postova
Imam iskustva iz "prve ruke", tj. I guess I know some shit...
Ne bas toliko koliko mislis

Citiraj:
2. "Visi nivo" bi bio da dobijes primarnu rutu preko Iskonovih linkova koji idu drito do VIX-a (Vienna Internet eXchange, a tamo je cijelo drustvo, optika, mislim da se radi o STMovima ili GbE, nisam bas siguran u detalje, vise...), a ne Telie, odnosno T-Coma, koji je jedan od upstream providera za Iskon (taj redoslijed: Iskon->T-Com->Telia->"lokalni" provider->|COD4 sever, recimo).
Ne nego se radi o fast profilu na DSLAM-u, ovo sto ti pricas nema smisla i nije tako slozeno
Link prema teliji nede preko t-coma. (traceroute ljudi pobogu!)

Citiraj:
4. Jeka se ne bi trebala cuti. Iskon koristi SIP VoIP sa vise i od 100 kbps po kanalu, kako bi jedan ISDN kanal full kvalitete (64 kbps) mogao biti isporucen korisniku, tj. ukapsuliran u sve ostale transportne protokole (ethernet and whatnot...) kojima se sluze u mrezi. Dakle, bez kompresije. Neki provideri koriste visoku kompresiju ili korisnike upucuju da smanje download kada zele razgovarati , kod njih je jeka normalna pojava... U tvom slucaju voice ima prioritet na L2 i L3 nivoima. A ako imas jeku, bojim se da je problem specifican i vjerojatno na opremi (Thomsonu ili kartici DSLAM-a) ili samo parici (preslusavanje?, mada bi ti i veza pucala ili bar bila jako spora, mislim...).
A i tu si se nabaljezgao preslusavanje na parici utjece na echo u rtp paketima na IP-u? thats a new one I echo ne ovisi samo o codecu kojim je kodiran glas, tu su i delay u cijeloj mrezi, jitter itd...
the_ghost je offline   Reply With Quote