Tema: Iskon
View Single Post
Staro 20.12.2008., 11:43   #709
naram-sin
The Last Akkadian
Moj komp

naram-sin's Avatar

Datum registracije: Apr 2008
Citiraj:
Autor coconut Pregled postova
1. točno što kaže kolega iznad
2. prijavljivao probleme sa pingom SZK (COD4 njemački server). SZK me prebacila na neki 'viši nivo' i od onda bez problema. Taj 'viši nivo' kao daje bolji ping, ali smanjuje stabilnost veze. Ja ne vidim lošiju stabilnost veze.
3. imam Thompsona od prvog dana (04/07). Doduše, ovo je drugi jer je prvi radio neke probleme pa su mi ga zamijenili za sadašnjeg. Signal mu je bio loš (2x80cm zida + 5m zraka) dok nisam stavio Windsurfera na njega. Sad je k'o puuuuno bolji.
4. kod telefoniranja (Iskon.DUO) čujem jeku. Pretpostavljam da je to zbog VoIP-a.

DODATAK: na početku sam imao 1Mb/s vezu. U međuvremenu su mi je dizali, a cijena je ostala ista. Sad sam na 5Mb/s.
Imam iskustva iz "prve ruke", tj. I guess I know some shit...

1. Istina je, nesto takvo bi bilo posve novo...
2. "Visi nivo" bi bio da dobijes primarnu rutu preko Iskonovih linkova koji idu drito do VIX-a (Vienna Internet eXchange, a tamo je cijelo drustvo, optika, mislim da se radi o STMovima ili GbE, nisam bas siguran u detalje, vise...), a ne Telie, odnosno T-Coma, koji je jedan od upstream providera za Iskon (taj redoslijed: Iskon->T-Com->Telia->"lokalni" provider->|COD4 sever, recimo).
3. Thomo se grije, ali to nije nuzno (jedini) uzrok problema u radu. Ako se moze osigurati hladnija okolina, ne bi bilo lose...
4. Jeka se ne bi trebala cuti. Iskon koristi SIP VoIP sa vise i od 100 kbps po kanalu, kako bi jedan ISDN kanal full kvalitete (64 kbps) mogao biti isporucen korisniku, tj. ukapsuliran u sve ostale transportne protokole (ethernet and whatnot...) kojima se sluze u mrezi. Dakle, bez kompresije. Neki provideri koriste visoku kompresiju ili korisnike upucuju da smanje download kada zele razgovarati , kod njih je jeka normalna pojava... U tvom slucaju voice ima prioritet na L2 i L3 nivoima. A ako imas jeku, bojim se da je problem specifican i vjerojatno na opremi (Thomsonu ili kartici DSLAM-a) ili samo parici (preslusavanje?, mada bi ti i veza pucala ili bar bila jako spora, mislim...).

Uglavnom imas problem koji je atipican i nije svojstven usluzi. Probaj sa SZK, mislim da bi Iskonovci mogli/trebali pomoci.

naram-sin je offline   Reply With Quote