View Single Post
Staro 16.12.2008., 11:03   #1291
Mad_Duke
Guest

@Nani

Evo, posto si smanjio "ton" na normalan. Onda budem odgovorio. Posto mislim da sam nasao gresku u komunikaciji.

Citiraj:
Autor Pippincro Pregled postova
Naiskrenije, tko si ti da prijetis opomenama zbog spama ?
Isto tako, jel ti stvarno mislis i preporucujes ljudima da kupe full hd plazmu 42" (koja je skorom duplo skuplja od 720p 42") za mpeg4 koji kod nas nece zazivjet josh xxx godina i da tu istu plazmu gledaju s 1.6 metra udaljenosti za full hd? .
- Ja ne prijetim opomenama. Samo sam rekao da ako bi on spammao, a rekao je u zaru trenutka da ce mi slati za to prokleto kino svaki put kada nesto napisem isti tekst.

- Neke stvari zazive koliko brzo ti hoces da zazive. Ja uzivam u blagodatima full HD filmova/trailera... vec od prvog trenutku otkad mi je proslo 200 sati. Pogledaj samo broj materijala
http://bluray.highdefdigest.com/reviews.html

- Nikad ne preporucam nekome nesto sto mislim da mu nece trebati. Ne radim za neku firmu koja nesto prodaje od TV-a, tako da nis ne dobivam nekim krivim preporukama. Jer nije da ce doci i kupiti od mene.

Citiraj:
Autor Nani Pregled postova
Pa to Duke, konacno ti je leglo!
Znas sta ima 30 pixela po inchu sa 10ft?
42" 720p plasma!
Evo, posto si smanjio "ton" na normalan. Onda budem odgovorio. Posto mislim da sam nasao na tocnu gresku u komunikaciji.

Mislim da je glavna greska u komunikaciji isla u dva smjera.

1. Ti si cijelo vrijeme uzimao taj broj pixela po inchu.

2. Ja nisam uzeo broj pixela po inchu, posto mi nije bio potreban jer sam uzimao kut gledanja kao fiksnu vrijednost. A ono mi je automatski dopustalo da ako gledam jedan TV sa jedne udaljenosti koji ima X pixela po inchu. Da cu vidjeti isti X broj pixela po inchu ako se priblizim drugom TV-u.

Citiraj:
Dakle kad se uzme u obzir optimalna udaljenost i PPI-pixel per inch (gustina pixela) izmedju 30 i 40 dobijes da je najbolja rezolucija za 42" 720p.
Zato 42 incha beneficira od 720p i zato 60" Kuro beneficira od 1080p sa optimalnih udaljenosti. Neces gledati tv ni sa 5ft(1.7m) ni sa 20ft(6.5m) tv nego obicno od oko 10ft.
Evo, ovdje je drugi problem. Dok si ti govorio o nekim "optimalnim" udaljenostima. Ja sam govorio o idealnim udaljenostima za 1080p signal baziranih na cistoj mogucnosti ljudskog oka da ih vidi. Kod mene je to bilo 2.37 metara za 60" full hd, te 1.67 metara za 42" full hd

Citiraj:
Zato je 35PPI magican broj. 35PPI za HDTV jer se ne radi o staticnoj slici vec o slici sa brzim pokretima.
Necu ulaziti u nacin na koji covjek percipira pokret. Nema smisla sada ako ces se sloziti

Citiraj:
Dakle zakljucak za 99% ljudi optimalna udaljenost je za 42", 50" i 60" od 2.5(8ft) do 4m(12ft) ili uzimajuci sredinu oko 10ft.
Da. Iako bi idealna za ove dijagonala bila izmedju 1.67m (5.5ft) do 2.37m (7.8ft) [ako gledamo cistu moc oka] Ovo su vrijednosti koje si naveo sa kojih ce vecina ljudi gledati. Isto kako velika vecina ljudi nece imati dvije udaljenosti za gledanje SD-a i HD-a.

Citiraj:
Ljudsko oko sa te optimalne udaljenosti razaznaje oko 30PPI(pixels per inch).

42" HDTV rezolucije 1024 x 768 ima tacno 30PPI sa udaljenosti od 10ft
60" HDTV rezolucije 1920x1080 ima tacno 36PPI sa udaljenosti od 10ft

Zato 42" nema beneficije od 1920x1080p rezolucije i sto je najvaznije ne mora se primicat televizoru na 1.5 metar da se vide svi detalji, nego se HD gleda sa optimalnih udaljenosti.
Da Nani. Ali 42" ima iste beneficije ako se priblizis dovoljno. To je sva mudrost. Sve je u kutu gledanja koji ako se ne mijenja oko vidi na 5 metara isto sto vidi na duplo vecem predmetu sa 10 metara. To nije stvar tehnologije To je stvar ljudskog vida. I to je jedan od razloga zasto smo usli u neverending raspravu. Jer si ti ocekivao da ti ja to dokazem na broju pixela po inchu, a ja sam si uzeo jednostavne oblike za dokazivanje posto je sve stvar vida, a ne tehnologije.

Ali, da li ce 99% ljudi sjesti dovoljno blizu 42 incha da vidi maksimalne beneficije. Nece. Ako je to tvoj point. Ja sam ga prihvatio na samom pocetku rasprave.

Citiraj:
Moze se lako i zakljuciti da 1080p rezolucija uopste nije ni namjenjena televizorima ispod 50" i da je marketing prodaje gdje krajnji kupci do 50" nemaju nikakve beneficije od full hd televizora.
Podatak od 35PPI naravno ni jedan brand nece ni pomenuti da bi prodavali skuplje 1080p panele na manjim dijagonalama.
Podatak kao 35PPI je kao sto si i sam rekao ovisan od udaljenosti. Tako da slazem se. Niti jedan proizvodjac nece ga spominjati, odnosno nece spominjati udaljenost sa koje treba gledati da bi ga vidio.

Suma sumarum. manji od 50" TV-ovi se naravno mogu koristiti za gledanje Full HD sadrzaja. Ali ako ti kazes da nisu namijenjeni. Onda mislis na standardnog kupca koji ih nece znati iskoristiti. onda se slazem.

Citiraj:
Duke, salu na stranu, niko ne kaze da ti je telka losa, ona je puno bolja zbog rezolucije za spajanje na PC, moze ostvariti 1:1 pixel maping, nema downslkaliranja kod reprodukcije 1080i i 1080p sadrzaja prema tome ne uzimaj srcu glupu tehniku.
Pa nikad nisam uzimao tehniku ka srcu. Nego cinjenicu da se sve radi o vidu, o oku. Te da mi ti govoris sa jedne strane da ne mogu vidjeti nesto sto ti vidis, a mogu

Citiraj:
Ovo je rasprava gdje je meni posao da ovo znam a tebi je hobi gledanje filmova.
Ovde sam da tebi i bilo kome pomognem koliko mogu, nisam najpametniji i ne znam sve, daleko od toga ali volio bih da je meni neko mogao reci ovo sto ja govorim vama, ne pisem ovo da bih pametovao vec da ljudi ustede novce jer ipak se radi o kupovini skupih uredjaja.
Da, ali rezolucija nije od jucer. Malo je nategnuto reci da kada ja govorim o rezoluciji da mi je to hobi.

Ja sam isto ovdje da nekom pomognem.

Citiraj:
mogao reci ovo sto ja govorim vama, ne pisem ovo da bih pametovao vec da ljudi ustede novce jer ipak se radi o kupovini skupih uredjaja. Momak iz Makedonije je ustedio 350e, pa to je necija plata covjece, rezolucija je kod HDTV-a najveci gutac novca jer marketing je masinerija koja je nezasitna. Da je bilo sta drugo bilo u pitanju osim rezolucije ne bi se ovoliko raspravljao jer i sam znas da se recimo sony 32w4000 prodaje po skupljoj cijeni od 42pv80-ke.
Prijatelj mi za te novce radi mjesec i pol u Makedoniji.

Pa da, ali trebamo uvijek odijeliti

1. Marketing od stvarne kvalitete
2. Primjenu kod prosjecnog covjeka
3. Primjenu kod entuzijasta.

Citiraj:
Gdje je tu logika? Nema je ali je marketing pravi. Pa zar nije na ljudima koji eto nesto ko znaju da upute potencijalne kupce da ne bacaju novce. Toliko ti i ja koji znamo nesto sto drugi ne znaju barem mozemo uciniti.
Uvjek ce biti prepirki al ne uzimaj srcu nista.
Pozdrav brate
Pozdrav!
  Reply With Quote