"
Pa necemo se lagati jos sta pisemo, dakle nije bila rijec o 24" monitoru niti sam te pitao za monitor vec za 26 i 32" LCD HDTV 
Jer znam da ne znas da nema kvalitetnih 26" 1080p modela, a ti se upecas ko ribica kakva, jos mi dajes udaljenost sa koje bi gledao tu prcak dijagonalu. Klap Klap!
"
Ti znas da neznam. Ajde molim te prestani biti prokleto vidovit i skretati sa teme. Ekran je Ekran. Kvaliteta ekrana je kvaliteta ekrana. Na ovaj koji sam ti dao uvijek mozes strpati tuner ako hoces gledati TV sadrzaj ili spojiti sa blu-rayom. Ali ovdje se ne radi o tome
"
Ma mora da se zezas! Priznajes da ne znas racunat niti objasnit ali i dalje tvrdis da si u pravu.
"
Sa kojeg si ti planeta pao? Uzimao sam cijelo vrijeme vrijednosti dijagonale kod crtanja. Pazi greske, slucajno sam crtao crtu dugu 42 pixela, umjesto 37 pixela. Tako da crtezi su otprilike isti. Za sto se ti hvatas. Vazno da sam koristio duljinu dijagonale kod racuna koji su tocni.
"
Sto se slika tice, ona prva po kojoj si uzeo sharat se ne moze predstavljati kako si ti predstavio, ono je samo odnos razlicitih mjernih skala, pa prema tome sama po sebi ne znaci nista.
"
Mora da se salis? Ta se slika ne moze tako predstavljat

Nego kako bi se trebala predstaviti?
Imas X os koja predstavlja dijagonalu ekrana u inchevima ( 1 inch = 2.54 cm )
Imas Y os koja predstavlja udaljenost od ekrana u feetovima ( 1 foot = 30.48 cm )
Imas razlicite tehnologije prikazane linearnim funkcijama. Svaka boja oznacava drugu tehnologiju i ovisno gdje stavis tocku na graf jedne od funkcije dobit ces udaljenost za odredjenu dijagonalu koja je idealna za tu vrstu standarda. (pravi mjerodavan za 1080p bi trebao biti ovaj 1080p, zeleni).
Ja sam povukao liniju izmedju 42 incha dijagonale do funkcije koja prestavlja 1080p signal (zelena boja), te time dobio tocku koja odgovara udaljenosti sa koje se treba gledati taj signal prije nego sto se pocnu gubiti detalji. (Matematika, osnovna skola)
Taj se graf moze samo citati na taj nacin. Ti ga ocito neznas citati i sam priznajes to ovdje: "pa prema tome sama po sebi ne znaci nista.",
Inace, udaljenost koju sam dobio odgovara identicno onoj koju sam dobio i na onom kalkulatoru
Viewing Distances Based on Visual Acuity - (Maximum Viewing Distance for HDTV(Fully resolved 1920 x 1080)
http://myhometheater.homestead.com/v...alculator.html
"Zato su ljudi napravili logaritamsku skalu, koju je nauka procitat ali posto imas problema sa tlocrtima u zadnje 3 strane ovog topica, ocekujem da ces ti nama pokazati kako si dobar matematicar i shvatiti i logaritmasku tablicu udaljenosti koja naravno koristi i gustinu piksela - cinjenicu koja tebi ne ulazi u glavu-ovo je bio mali tip 
"
Mislis na ovu tablicu?
Nauka citati

hahaha. Klinci koji idu po popravnima u srednjoj ce ga "procitati" u roku keks.
Ne mislim vrijedjati. Ali me zanima stvarno jel ti to ozbiljno. ili me samo zezas?
Jel ti shvacas da jedna i druga slika prikazuju ISTE podatke, samo prikazane kroz drugu funkciju (na drugi nacin). Pa moje oznake su ti direktni dokaz tome.
Znas koja je "prednost" logaritamske skale u ovoj slici? Samo u jednom. A to je da ako imas fiksnu poziciju sa koje ces gledati TV i ne mozes ju promjeniti da ti kaze na koju rezoluciju, odnosno kojem standardu da ciljas ovisno o udaljenosti!. Samo to. Znas zasto je to tako? Zato jer ako imas fiksnu udaljenost, samo povuces crtu sa nje i onda ti je lakse usporediti gdje i kako stojis ovisno o dijagonali.
Sada cu ti dati primjer toga! Recimo da imamo nekog lika koji zeli kupiti TV I MORA GA GLEDATI SA FIKSNE UDALJENOSTI ( zena mu neda, zivi u kamp prikolici, whatever razlog ). Recimo da mora naci TV koji ce gledati sa udaljenosti od 10 feet. (3 metra) Da se ne mora ubijati sa linearnim grafom, koji nije toliko intuitivan (sa ovim se prikazom SAMO lakse raspoznaje) On ce napraviti ovo:

Povuci ce crtu od svoje udaljenosti (SA KOJE MORA GLEDATI) i vidjeti ovisno o dijagonali koja mu rezolucija / standard vise odgovara.
Mozda ce povuci i par crta prema dolje da vidi koje bi bile udaljenosti idealne ovisno o par tehnologija.

Sad je dobio podatak koliko mora biti velik TV da vidi sve blagodati Full HD-a. Koliko mora biti TV da vidi sve blagodati 720p standarda. Da vidi sve blagodati DVD standarda. Ali da ne vidi njihove nedostatke.
Dobio je sliku na kojoj moze vidjeti kako pomicajuci se po tom pravcu koji je iscrtao dobiva ili gubi od neke tehnologije. Npr. Ako se pomice od 720p tocke prema desno, znaci da ce sve vise uocavati nedostatke 720p standarda. A ako se krece prema lijevo znaci da ce sve manje vidjeti beneficije koje taj standard daje. (Isto se dogadja i kod linearnog grafa, ali ovaj ima jednostavno zbog svog nacina prikaza veci razmak izmedju tehnologija pa je lakse vidjeti gdje sto pocinje i prestaje)
Posto ta osoba ima fiksnu poziciju, mozemo raspravljati sto mu je bolje uzeti. Jer NE MOZE PROMJENITI MJESTO OTKUD CE GLEDATI TV, ODNOSNO UDALJENOST.
-
Na kraju dana smo dobili na proslom grafu 3 tocke za 3 standarda sa koje ce osoba koja sjedi 10 feet-a od TV-a dobiti idealni prikaz. Imamo IDEALNU velicinu potrebne dijagonale na toj udaljenosti za DVD sadrzaj, za 720p i za 1080p. (ako osoba ima 20/20 vid). Svakim pomicanjem "lijevo ili desno" od idealne pozicije cemo ili poceti gubiti na kvaliteti prikaza ili poceti gubiti u sposobnosti oka da uoce sve detalje.
Nasao sam otkud si izvadio te grafove. I molim te ili nauci Engleski jezik, ili neka ti netko prevede. Ili ako to ne upali, neka ti netko objasni sto pise ovdje. Jer ovdje pise apsolutno sve sto sam ja rekao vec.
Sada mi je ocito zasto nikako ne mozes da shvatis. Jesi ikad sebe zapitao otkuda tom liku sa tog sajta te vrijednosti koje je uopce uvrstio u graf in the first place? Pogotovo 720p i 1080p vrijednosti. Imas u mojim postovima iznad objasnjenje i ukljucuje (tko bi rekao) vid osobe.
http://www.soundandvisionmag.com/hit...esolution.html
EDIT: Imas ovdje od istog autora teksta koji si postao jedan dio otprije sto je napisao
http://www.soundandvisionmag.com/fea...-tradeoff.html
Koncentriraj se na drugi ulomak.
"Nego jel isto gledati 24" 1080p "monitor" sa 94cm ili 50" 1080p sa 2 metra?"
Isto je gledati na 24" 1080p sadrzaj sa udaljenosti od 94.5 cm, kao sto je gledati 1080p sadrzaj na 50" sa udaljenosti od 198 cm. Pod uvjetom da je kvaliteta panela ista.
Mozda tvojoj tvrdoglavoj glavi nije svejedno. Boli mene neka stvar za tvoju glavu. Ono sto je znanstvena cinjenica je to da:
AKO imas normalan vid (20/20) da je tvom oku svejedno i da je tvom centru za vid u mozgu svejedno. Za ostale gluposti me ne zanima.