Citiraj:
Autor zero67
Ovo s preporucenim refreshom nisam bas skuzio. Ali jos mi nije jasno zasto uopce onda pise na specifikacijama taj maksimalni refresh rate ako nikakve koristi od njega.
Npr. preporuceni je 60 Hz, a maksimalni 75 Hz. Znaci ako se postavi u windowsima na 75 Hz to nema utjecaja jer on i dalje radi na 60 Hz...
Kog vraga onda uopce postoji taj podatak 75 Hz,ako monitor ne moze to prikazati.
|
nema utjecaja u principu, a zasto postoji ta mogucnost, pa vjerojatno zbog nekakvih ogranicenja analognog prikljucka ili nesto tog tipa, iskreno nikad se nisam zamarao time jer mi nije padalo na pamet spajati LCD analognim kablom na komp osim ak nije neki jeftinjak pa je onda tako svejedno i nije za mene ionako
a evo sta philips kaze u user manualu po tom pitanju:
"Q: What does 'refresh rate' mean in connection with an LCD monitor?
A: The refresh rate is of much less relevance for LCD monitors. LCD monitors display a stable, flicker-free image at 60Hz. There is no visible difference between 75Hz and 60Hz"
Citiraj:
Autor zero67
"LCD-i ne titraju? kak onda osvjezavaju sliku? Ja sam si to predocio da svaka tockica (piksel) mijenja boju i tak se producira slika na monitoru. I tak sve tocke istovremeno. znaci onda LCD titra, ako idemo tom logikom.
Refresh rate znaci brzina osvjezavanja, znaci tocka se osvjezi 60 puta u sekundi. Nije to onda titranje?"
|
ne, titranje je blinkanje. crt konkretno 60/75/85/kolko vec puta u sekundi osvjetli sloj na kojem se prikazuje slika i ta slika zaista titra, ona se pali i gasi. kad bi ta frekvencija bila 2hz recimo onda bi covjek doslovno vidio paljenje i gasenje monitora svaki put. Ovako se to manifestira kao titranje koje ljudi vide. neki uopce ne vide da titra na 60hz, dok nekima i 85 smeta jos uvjek.
LCD s druge strane dok radi uvijek prikazuje sliku, nekakvu. e sad, ako je frekvencija 60hz onda 60 puta u sekundi svaki od pixela moze promjeniti svoje stanje (boju), no ne mora nuzno, ako bi stavili na istih onih 2hz refresh onda bi se 2 puta u sekundi promjenila slika na cjelom monitoru tako da bi on prikazivao svaku sliku u intervalu dugom 0.5s i super, imamo slideshow, ali za to vrijeme je njegovo pozadinsko osvjetljenje konstantno upaljeno ma koliki njemu refresh bio
Ah nista. Moral bum malo procesljati howstuffworks.com
Citiraj:
Autor zero67
Upravo zbog istog razloga se i raspitujem oko monitora. da je sve u redu, ja bih i dalje ostao na ovom svom Samsungu 2232 BW. Ali isto me prilikom prelaska na taj monitor onako stezalo u prednjem djelu glave i slika pred ocima je isto bila onak zrnata. Sad nakon 2 mjeseca se popravilo to malo,ali jos osjecam dosta neprezanja prilikom gledanja u monitor.
|
kao prvo smanji osvjetljenje monitora, LCDi za razliku od CRTa imaju uzasno jako osvjetljenje, kod mene je na 20 na svega, a i to je za rad u zatamnjenoj prostoriji previse. Brojka ovisi od monitora do monitora, naravno. drugo ponavljam, ako nije, obavezno spoji monitor digitalnim putem (dvi kabel) jer to rjesava dosta problema, od rozaivh tragova, preko plavih vertikalnih crta do titranja slike. uzrok tome je analogno digitalni konverter koji se nalazi u lcd-ima koji ne odraduje bas savrsen posao uvjek i cesto je puno bolji kod jeftinijih nego kod skupljih monitora.
Citiraj:
Autor zero67
Bio sam nedavno kod okulista i rekao je da imam malu dioptriju na lijevom oku i da bih mogao nositi naocale za rad na racunalu te da uzmem one sa nekakvim zastitnim filtrima koji su namijenjeni bas za takav rad.
|
hmm.. iskreno ne znam tocno kakvi su to zastitni filteri o kojima okulisti pricaju. a ono cega se ja bojim je da ne znaju ni oni sami vec da su to culi kako to sprijecava nesto vec u radu s monitorom. Postoje kojekakvi polarizacijski filteri koji se nalaze i na naocalama. Stvar je zakon, ali kod LCD-a ima kontraekeft. Naime radi se o tome da lcd-i vec imaju na sebi polarizacijski filter i ako ga uparimo s jos jednim jednako okrenutim kao ovaj efekta nema nikakvog, ali ako ga zakrenemo za 90 stupnjeva onda se uopce ne vidi slika na ekranu.
generalno, danasnji monitori su sami po sebi maksimalno sigurni sto se tice zracenja itd, dok god se ne pretjeruje s osvjetljenjem.
ono sto kvari vid je nenativna rezolucija kada je slika mutna posto monitor sam pokusava napraviti upscale sto mu naravno nejde bas narocito dobro od ruke i slika je mutna. e tu oci pokusavaju fokusirati sliku i to nikako nejde te dolazi do zamora i naravno ostecenja nakon nekog vremena.
Citiraj:
Autor zero67
Velis da je u Philipsu TN. Stvarno su cigani, aki su prije stavljali MVA, a sad TN. Sad vidim na TFTcentralu da su sve tri vrste moguce u ovom monitoru.
http://www.hgspot.hr/opis.aspx?ID=031763
na HGSpotovim specifikacijama je odaziv 8ms i kut gledanja 178° pa sudeci prema tome je MVA, ali cijena smrdi na TN. 
|
gle, ja ti ne mogu garantirati da je tn, ali ni da je nesto drugo, ali vrlo vjerojatno je da je tn posto dosta dugo nigdje nisam vidio nista drugo osim tn-a takvih (od nakon jednog duzeg perioda nestasice na nasem trzistu)
ono sto mi svaki put upadne u oko doduse kad gledam nesto na hgspotovom cjeniku je sljedeca izjava: "
HGspot pokušava biti što preciziniji u opisu proizvoda, ali ipak ne može garantirati da je opis ovog proizvoda točan, kompletan, pouzdan i bez grešaka.", heh
Citiraj:
Autor zero67
Nista sorry na poduzem postu, samo ti objasni nama laicima kaj treba izbjegavati prilikom kupnje i hvala ti na tome.
btw. kak to da tak puno znas o monitorima i da si tak dobro informiran o stanju na trzistu monitora. Suradjujes s nekim dilerom ili samo puno googlas 
|
pa moje vece zanimanje za monitore je pocelo od kad sam poceo zaradivati neki svoj novac i jos mi je ko za vraga taman poceo trebat novi monitor (stari crt gubio okus), generalno iz razloga sto imam ostecenje jednog oka uzrokovano povredom u skoli te vid cijenim sada vise od mnogih drugih stvari, a prije svega vise od necega plitkog poput novaca. Naravno obzirom da se ne kupam u novcima ne mogu si priustiti ono sto je zaista najbolje trenutno, ali za svoje novce mogu pokusati naci najbolje sto mogu dobiti.
Ne suradujem s nikim, ali se dosta krecem okolo sto po faxevima, sto kod kolega s faxa posla itd, a sto po nekim firmama raznih zanimanja i vidim svega i svacega pa kad je nesto interesantno isplati se poigrat malo + kad imam vremena volim otici do trgovina s informatickom robom pa bar malo skicnuti sto doduse nije bas nesto posto se nist s monitorom ne moze napravit
naravno i jaaaako puno sati googla je utroseno u sve to, to mi se nekako danas cini osnovnim izvorom svih informacija, ne nuzno najpouzdanijim ili kompletnim, ali definitivno za stvaranje generalne slike o necem