Ovo s preporucenim refreshom nisam bas skuzio. Ali jos mi nije jasno zasto uopce onda pise na specifikacijama taj maksimalni refresh rate ako nikakve koristi od njega.
Npr. preporuceni je 60 Hz, a maksimalni 75 Hz. Znaci ako se postavi u windowsima na 75 Hz to nema utjecaja jer on i dalje radi na 60 Hz...
Kog vraga onda uopce postoji taj podatak 75 Hz,ako monitor ne moze to prikazati.
LCD-i ne titraju? kak onda osvjezavaju sliku? Ja sam si to predocio da svaka tockica (piksel) mijenja boju i tak se producira slika na monitoru. I tak sve tocke istovremeno. znaci onda LCD titra, ako idemo tom logikom.
Refresh rate znaci brzina osvjezavanja, znaci tocka se osvjezi 60 puta u sekundi. Nije to onda titranje?
Ah nista. Moral bum malo procesljati howstuffworks.com
Upravo zbog istog razloga se i raspitujem oko monitora. da je sve u redu, ja bih i dalje ostao na ovom svom Samsungu 2232 BW. Ali isto me prilikom prelaska na taj monitor onako stezalo u prednjem djelu glave i slika pred ocima je isto bila onak zrnata. Sad nakon 2 mjeseca se popravilo to malo,ali jos osjecam dosta neprezanja prilikom gledanja u monitor.
Bio sam nedavno kod okulista i rekao je da imam malu dioptriju na lijevom oku i da bih mogao nositi naocale za rad na racunalu te da uzmem one sa nekakvim zastitnim filtrima koji su namijenjeni bas za takav rad.
Sad ne znam u cemu je stvarno problem jer na starom CRT-u 15 incnom 800x600@85 Hz nije bilo problema, mogao sam buljiti cijeli dan. Takodjer na laptopu 15,4 inca 1280x800@60 Hz mogu normalno raditi.
Zato i pripisujem ovo naprezanje u prvom redu velicini dijagonale, a zatim brzini osvjezavnja, pa sam i iz tog razloga pokrenuo ovu temu. Stvarno ne znam koje je rjesenje.
Velis da je u Philipsu TN. Stvarno su cigani, aki su prije stavljali MVA, a sad TN. Sad vidim na TFTcentralu da su sve tri vrste moguce u ovom monitoru.
http://www.hgspot.hr/opis.aspx?ID=031763
na HGSpotovim specifikacijama je odaziv 8ms i kut gledanja 178° pa sudeci prema tome je MVA, ali cijena smrdi na TN.
Nista sorry na poduzem postu, samo ti objasni nama laicima kaj treba izbjegavati prilikom kupnje i hvala ti na tome.
btw. kak to da tak puno znas o monitorima i da si tak dobro informiran o stanju na trzistu monitora. Suradjujes s nekim dilerom ili samo puno googlas