ne ne, nisi procitao sta sam napisao, da citiram sam sebe: "preporuceni refresh je onaj koji ti pise na specifikacijama monitora"
drugim rijecima, ako tamo pise 75hz onda monitor moze 75 puta u sekundi promjenit sliku i onda to ima smisla povecati na tu vrijednost jer u suprotnom ako je namjesteno na 60 onda ce graficka poslati 60 slicica u sekundi pa ce svaka cetvrta ostati prikazana 2 umjesto 1 njegov "frejm"
kak god bilo trenutni lcd-i ne titraju. (iako postoje odredeni modeli koji titraju, ali su uzasno skupi, odnosno pozadinsko osvjetljenje im ne radi nonstop)
sto se rezolucija tice, to bi morao sam provjeriti. meni je na lp2065 rezolucija savrsena za rad sa ili bez naocala na udaljenosti od kakvih 80-ak cm u prosjeku. Reza recimo na standardnim 22" monitorima, dakle 1680x1050 mi je prezrnata i boli me glava od nje na istoj toj udaljenosti.
nego ovi 19" monitori, 1. philips ti je tn 99.9%, onih 0.1% je ako naletis na neki primjerak koji je zadnje 2 godine proveo negdje u nekom skladistu. bez paljenja to mozes provjerit tako da pogledas sta mu pise za specifikaciju odziva, ako je 5ms onda je tn, ako je 8 onda je p-mva ili s-ips. Iako ovih s-ips vec jako jako dugo nije bilo nigdje, samo p-mva prije ove zadnje promjene na tn. Razlog? jeftinija matrica i bolje marketinske performanse (vise o ovome na kraju posta).
lp1965 sigurno ima p-mva matricu jer je to jedina koja je ikad ugradivana u njih. matrica je auoptronics
m190eg01, a ima 8ms gtg i 20ms btw odziv. Tih 20ms ti je dovoljno da nema nikakvog ghostinga jer je to cak vise od 2 puta brze od onoga sto oko moze zamjetit. naravno kasnjenja ima za pixelima koji ne mjenjaju boju iz crne u bijelu nego neke nijanse u neku drugu, al je to premalo da bi bilo stvarno zamjetno.
ovaj viewsonic nisam nikad ni vidio, ali nabava kaze da ga ima za 2000kn, cak i da platis dostavu je to puno jeftinije nego da kupujes u vz. a i nije problem da ti ga netko od forumasa dofura koji smo iz vz ako vec ne zelis dostavu i/li nemas auto da sam odes po njega. Generalno, potencijalno dobar monitor sto potvrduje vecina reviewa po netu, a jedan od bitnijih je na
prad-u. Za te novce not bad.
e sad da se vratim na ono philipsovo mjenjanje matrica, svima nam je jasno da ako jeftinije nabave dovoljno dobru matricu da zadovolji neke njihove kriterije i prodaju proizvod za istu cijenu kao i ranije da su profitirali, ali druga stvar je to sto p-mva ima "bolje" tehnicke karakteristike od s-ips na papiru.
naime nedavno sam kupio 200wp7 koji kako svi znamo takoder dolazi u 2 varijante, s-ips i p-mva, konkretni modeli LM201W01 SLA1 (lg.philips) i M201EW01 V0 (auo). ne budi ljen, odma sam isao pronaci servisni manual u kojem kaze da doticna s-ips matrica ima typ. kontrast 600:1, dok joj je minimalni 500:1, dok p-mva ima typ. 800:1, a min. 400:1. Za marketing je ovih 800:1 super, ali je problem da se to jako vidi opadanje tog kontrasta i zbog toga je ips toliko superioran, kod njega nema promjene djelova slike, ili se mjenja sve zbog preekstremnog kuta ili sve ostaje podjednako dok kod VA matrica imamo i ogromnu promjenu kontrasta i jos gore, promjenu same boje (konkretno bas je neka plava boja na njemu i najblizi dio (ljeva strana) monitora meni je plavi, dok je krajnji desni plavo-tirkizan, a radi se o kutu do tog ruba od nekakvih 30-40 stupnjava svega!)
sry na poduzem postu