Aj bar jedan od rijetkih dobrih postova na temu, pa da skomentiram malo...
Citiraj:
Autor Fleks
Mreže su zgodne. Ali to ce dobiti nekakav posteni posao netko tko ima isksustva i kuzi tematiku do boli. Takvih je na ovom forumu 5-10. Pa sad vidi koliko ih je onda u Zagrebu. Jako malo. Ostali ce imati posao sa mrežama koji ce se svoditi na to da ce povlačiti mrežno kablovinje po haustorima, halama i podrumima, a žice mozes povlaciti i u končar lokomotivama za duplo vecu placu. Zica ko zica.
|
Istina. Svaka entuzijast-panj 'zna slagat mrezu', al' kolko je zapravo onih koji razumiju sto rade, znaju kako rade RIP i OSPF, sto se desava kod raznih spojeva routera i slicno.
Citiraj:
Presmjesno mi je kada slusam planove FERovaca. To je ziva komedija. Svi ciljaju na 2 dana poslije diplome placu od 14 000kn, sluzbeni mob, sluzbeni auto sa djabe bengom i slicno. Da evo odma sad odma. To su price za malu djecu. Nakon faxa se tek trebas strgat da nesto napravis od tog papira. Od sanjarenja nitko se nije najeo i zavrsio fax.
|
Hehe, ja sam FERovac jos par mjeseci, pa realno mogu rec da ljudi koji s faksa odu drito na posao i zaradjuju 14k kuna instant ima mozda 2-3%. I to su uglavnom oni koji su radili tijekom barem polovice studija pa vec imaju neku upucenost u posao i slicno. Nakon par godina se situacija mijenja i place povecavaju svim sposobnima, dok se dosta njih utopi u opcem sivilu neambicioznosti i rade 8-15h za 6-7k kuna. Kolko truda tolko para i muzike.
Citiraj:
Isto tako ako mislis striktno upisati fax radi profita zaboravi. Vise ces se obogatiti da odes raditi sa 18 godina i pamet ako imas iskoristis negdje drugdje. To ce ti svatko tko je zavrio fax reci. I to je istina. Ono sto ti fax daje je jedan veci intelektualni nivo (osim prometa/ekonomije ) , poznanstva (rekao bi cak i najvaznija karika u lancu) i recimo nesto malo predznanja koje ces itekako morati znati dobro pokazati i iskoristiti. Rekao bi jos da te i nauci nastupu, a to je itekako vazno. Mislim masa ljudi to nema ni nakon faxa, nego su jednostavno pasivni trutovi u svom svemiru i neznaju se izboriti za sebe, a kamoli za nesto drugo nego sam šute i cekaju ''ono nešto'' da dodje.
|
Slazem se. Poanta faksa (konkretno FER-a) je da te nauci razmisljat kao inzinjer, nabije ti glavu sa prilicno velikim predznanjem koje vrlo rijetki mogu 'solo' nauciti guglajuci i citajuci knjige i slicno. U cijelu pricu ulete i poznanstva, jer se veliki dio ljudi s faksa zaposli u struci, pa prema tome automatski poznajes 50% ljudi koji rade u podrucju kojim se i ti bavis. Postoje ljudi koji su samouki i nakon par godina rada imaju takodjer ogromno znanje i pravi nacin razmisljanja, no iskreno, takvi bi bili jednako uspjesni i da se bave poljoprivredom ili ekonomijom umjesto racunalima. Kako se kaze, ko zna zna.
Citiraj:
Naravno da nemozes napredovati u slaganju kompova u linksu i kopanju grobova, ali u vecini informatickih poslova mozes. Pogotovo ako imas diplomu i par ciljanih tecaja vezanih uz tvoje polje ekspertize. Zapakiraj to dobrim nastupom, kojim poznanstvom i to je vise manje to. Naravno uvjek mozes neku kariku iz lanca izbaciti, ali ju onda moras kompenzirati i to pametno, a kako to napraviti, e to moras skuziti sam jer formula ne postoji.
|
Slaganje kompova je dobar pocetak npr.,a gdje ces zavrsiti ovisi o tebi i kolicini truda koji ulozis u rad. Mos slagat kompove i za 10 godina, ili bit vlasnik firme sa desetoricom koji za tebe slazu kompove. A i to je samo jedan od scenarija, naravno.