View Single Post
Staro 05.12.2008., 23:23   #16
Matesonik
prcknedl
Moj komp

Matesonik's Avatar

Datum registracije: Dec 2005
Nisam siguran koliko si se vozio u zagrebackim tramvajima. ZET ima oko 80 ceskih ČKD Tatra T4 motornih kola s prikolicom. Ti su tramvaji poznati da pri startanju vrte kotace u prazno, da dosta cukaju i da im kocenje elektromotorima ne radi par sekundi nakon sto tramvaj prestane ubrzavati (!). Razlog je jednostavan: vozac direktno ne utjece na snagu motora okretanjem poluge (kao na ĐĐ i Duewag tramvajima), nego ima pedalu "gasa" i kocnice. Kad vozac stisne pedalu gasa, nekakva elektrika i elektronika procijeni koliko struje smije ici na motor i tako upravlja (po principu "mislim da je vozac htio ovako, a misliti je drek znati"). Sad, cilj je smisliti sustav koji bi radio isto to, samo bolje. Moglo bi se i ukomponirati s automatskim sipanjem pijeska na tracnice u slucaju teskog kretanja.

Da stvar bude bolja, stvar je savrseno primjenjiva i na tramvaje tipa KT4 istog proizvodjaca koji bi trebao u dogledno vrijeme na modernizaciju. Razlika je samo ta sto KT4 manje proklizava, ali vrlo uspjesno rusi putnike ko domine.

EDIT: Ako trebas bilo kakve infomacije, slobodno me uhavti tu ili idi na www.zeljeznice.net gdje ce(mo) rado pomoci i s konkretnijim stvarima.
Matesonik je offline   Reply With Quote