Citiraj:
Autor KrunoSTc
....kada bi sljedece godine isao upisati TVZ koji bi smjer preporucili,informatika ili
računalstvo? mislim da na računalstvu imaju smjer mreže pa se za to odlucio...jel ima
netko tko je zavrsio TVz i dali se uspio zaposliti bez beda negdje? Jos jedno pitanjce
ali nakon 3 godine TVZ.a postoji mogucnost plus 2 godine na FER.u da budes VSS?
|
Ako se ne varam TVZ je veleučilište a FER Sveučilište a bar zasad je kod nas na FER-u tak da magisterij mogu upisat drugi ljudi sa sveučilišta...možda se promijeni do kad buš ti htio na faks.
E sad da razbijem iluzije o "allmighty feru(tm)", naime ja sam na magisteriju fera, telekomunikacije i informatika(dakle mreže i slično) . I ako mislite bum ja to upisao i onda dolazi plaća n miljardi kuna, prilično se varate. također ako mislite da ćete puno naučit na faksu, opet fail.
U mojih 7 semestara imao sam možda 5-6 korisnih predmeta, ostatak će ti biti beskorisno teoretiziranje i fušanje radi bolonje. Ja sam prva generacija bolonjaca i faks ti je više manje konstantno zahebavanje sa obavezama. Ne stigneš puno toga naučit kak spada kad moraš izvježbat 20 zadataka Furierovih integrala i izvode iz fizike napamet.
Imaš samo jedan rok za svaki ispit, a ako 2 puta rokneš predmet moraš pisat molbu da te ne izbace s faksa...
od cca 1200 ljudi moje generacije, oko 350 nas je doguralo do magisterija, s time da velik broj ljudi ne radi ništa u praksi već sama teorija iz knjiga. Imaš neke mogućnosti na feru zbog samog ugleda faksa, i neki ti profesori i poznanstva mogu pomoći pri ubacivanju u neke firme(ala erricson) no računaj na to da te faks neće puno toga naučit, može te naučit kako učiti i kako se organizirati.
I dok diploma fera i dalje drži neku težinu prilikom razgovora, bitan je trud koji si ti spreman uložiti u sebe i volja za učenjem. znam puno ljudi koji su pali na feru a znaju pun k više nego 90% nas.
Stoga ono što je najbitnije je potruditi se i zgrabiti priliku kad ju vidiš, bio to faks, tečaj, posao ili nešto deseto.
peace