Radim u firmi koja je na mjesto komercijalnog djelatnika redom zapošljavala tri dipl. ekonomista, jednog zrakoplovnog tehničara i dva dipl. ing. strojarstva. Svi su dobili otkaz u određenom roku jer su, ma koliko ružno zazvučalo, bili apsolutno nesposobne spodobe (bilo je tu onih sa faksa na posao, i onih sa popriličnim stažem), te danas njihov posao vrlo uspješno i efikasno obavlja - stolar. Ovo pišem samo da istaknem da danas u državi ima mnogo više manjih firmi, gdje se više nitko ne može sakriti iza papira, te da je radna učinkovitost danas izuzetno transparentna. Danas osim samog papira valja imati i popriličnu dozu volje, nešto inteligencije i kronični manjak zatucanosti, što nažalost mnogi na tržištu rada jednostavno - nemaju. I hvala dragom Bogu na tome, jer u starom sistemu ljudi sa SSS-om, nisu gotovo uopće mogli napredovati. Valjda je svima jasno da većina ljudi može izgurati faks i doći do famoznog papira, no mora biti jasno i da neki jednostavno nemaju financijske mogućnosti za učiniti isto te zbog toga nisu manje vrijedni ni manje sposobni. Ionako se većina poslova u mnogo čemu razlikuje u praksi od onog što se nauči u teoriji.
Varati na ispitima, kupovati iste i ine stvari koje danas mnogi snalažljivo čine kako bi si osigurali famozni papir, relativno su lake. Ono što je u toj priči teško, jest da danas čak ni najfinija diploma većinom - ne sakriva budalu.
Ono što je svima zajedničko i jednako teško, jest snaći se bez veza i poznanstava, te i magistar i vodointalater jednako nailaze na nepromostive zidove ako su rođeni pod manje sjajnom zvijezdom.
Temelji korupcije na kojima je nažalost naša država sazdana, još uvijek uvelike uvjetuju tko će dobiti najelitnije poslove i time zasad stavljaju finalni pečat na ovu priču.
Poanta cijelog proljeva napisanog povrh ove rečenice, jest da se valja boriti i ustrajati. Treba izabrati ono što Vas donekle zanima, jer ćete u istom morati ustrajati i kad bude teško, a biti će sigurno. Poanta je da valja tjerati obrazovanje dokle ide, jer su šanse velike da će Vas zaobići neke od ružnih stvari sa kojima se pri napredovanju susreću niže obrazovani na niže rangiranim poslovima. No da Vam papir garantira uspjeh, to nikako. Da je sa papirom u velikoj većini slučajeva lakše - to svakako. Ako pak nemate uvjete da si osigurate akademsku titulu - zagrizite i gurajte. Trud se većinom isplati, no morate biti sposobni.
Inače, još jedna malena digresija. Inače sam SSS. Nisam imao financijske mogućnosti pohađati fakultet i izabrao sam zaposlenje kao izlaz, vrlo rano. Radim od 17-e godine i trenutno još nemam potrebu ganjat neko bolje obrazovanje, no kada si posložim sve što sam si zacrtao, vjerovatno budem - ako još bude volje. Jednom prilikom u razgovoru sa dipl. oec. osobom, ista me nakon saznanja o razini moje naobrazbe upitala gdje sam točno fulao u životu. U tom momentu sam bio 22 godine mlađi od te iste osobe, a zarađivao gotovo dvostruko više. Odgovorio sam joj sa - baš nigdje.