Zasto ste zaglibili u informatiku?vjerujem da vecina provodi na kompu 8+h dnevno i palo im je na pamet kak bi bilo super da ti tih 8h bude placeno...bez rada i volje za radom mozes bit sta god zelis sa neznam kakvim diplomama bit ces nula!
Hijerarhija u drzavnim firmama je vjerujem kao i kod mene,prvo si pripravnik pol godine do godinu dana,tocnije jedes go.na,pa nakon 10 godina ako si se pokazao napredujes,to je obicno 100-200kn visa placa,u narednih 10 godina netko umre ili ode u penziju i opet ako si dobar odes na njegovo mjesto,za dodatnih 100-200kn vise i sad si vec 20 godina u firmi,ono starosjedioc i opet cekas da smjenovođa/poslovođa ode u penziju ili mandrkne pa da dodes na njegovo mjesto(ovo je slucaj sa SSS) kod mene u firmi!
Druga stvar je koju imam doma,cura je odustaal od prava(rekla je da ju ne zanima,nevidi se ko pravnica,nemoze izdrzat pritiske ucenja na faksu,nemoze se odrec zivota 5-6 godian da se bavi iskljucivo ucenjem i odustala je-ja cu reci neka,bolje da se ne muci kad ju to ne zanima),upisala je neki tecaj-dizajn interijera,godian dana,16k kn,opet zanimljivo joj je to bilo jer si je zabrijala da ce ona doc kod nekog u firmu,izvadit katalog sa namjestajem i rec "u ovu sobu vam pase ovaj ormar,ovaj stol,ove zavjese i ove stolice,vi si samo odaberite boju",mos mislit,sad je vidjela da bi joj pomogao neki graficki program tipa Cad te bi joj olaksao zadace koje ima a crta rucno,pa joj je potrebno neko "informaticko znanje"...
iz ovoga mogu reci sljedece,nemoj ic na faks jer su ti frendovi rekli da je to zakon,da imas brutalnu placu i da neradis nista(to imaju samo oni koji se bave necim ilegalnim),i ako ti mama i tata kazu "sine sa tim faksom si neko i nesto" tak su rekli mojoj curi,samo umjesto sine kceri.
Naravno ona je htjela filozofiju upisat i vjerovatno bi je do sad zavrsila sa 10% muke za razliku od ucenja na pravu!Druga stvar je zasto ste svi zapeli za ingormatiku,ima dosta poslova u kojima je informatika kao dodatno znanje uz neki posao super,naprimjer kolega s posla izrađuje kuhinje,ormare i to,ima posla da se ubijes,nema vremena za nista,ni za spavanje,ovisno o tome kome radi namjestaj,uzima pola ili onoliko koliko kosta materijal!nemoram pricat kolko je to para,a kad ga vidim da po papirima se muci sa crtanjem kuhinjskih elemenata i gubljenje vremena na toem crtanju muka mi je a i njemu,vise bi mi odgovaralo da se zna sluziti nekim grafickim programom pa kad jedan element nacrta pa si ga spremi i prilikom ponovnog crtanja samo taj element odabere i izvuce ga na vidjelo i eto ustede na vremenu...
sad ga vec kompliciram,ako ste volji raditi,kupite 10 muznih krava,10ha zemlje,traktor i prodaja mlijeka,nije bog zna kakva zarada ali imas para za zivot,nulta stopa pdv-a na prodaju mlijeka,po litri 2.5kn,svaka krava dnevno 20-ak litara mlijeka,racinica je jasna,u stalu si stavite video nadzor,provucete si mrezne kablove ili se koristite bezicnom mrezom,sjednete su i fotelju i kao direktor obiteljskog gospodarstva nadgledate kako vasi radnici "kravice" rade,papaju,daju mlijeko itd...i da zaboravio sma rec,morate se naradit za te pare krvnicki!ali kazu da se to neisplati,naravno seljaci(ljudi koji zive na selu,nikakav posprdan naziv),voze tratore od 50+ k eura,dosta sam samim time rekao...
Budite inovativni,radite i zavrsavajte ono sto zelite i ako imate mogucnosti,nemojte raditi nesto sto vam od susjedove babe sukunbaba rekla,vjerujem da sami imate neke zanimacije,bitno je dalje spojiti ugodno s korisnim,ali od nerada nebudete imali velike place,a kad se sjetim one fleksove,bolje kopat grobove za 5k kn nego radit nesto az 2.5k kn,mogu rec da je istina...5k kn je ipak duplo vise od 2.5k kn,samo sad je lijepo dok si mlad i nadobudan to radit,vjerujem da se nitko nemoze sa 55 godina vidjet kako kopa grobove ko netko od 20 godina tko prsti od snage!