View Single Post
Staro 05.12.2008., 09:21   #119
yedwy
Beskorisna bitanga...
Moj komp

yedwy's Avatar

Datum registracije: Aug 2004
Mislim da je iluzorno govoriti danas o nekoj struci u kojoj nema neprekidnog učenja (izuzimam razne "državne službe" po uredima, općinama itd, makar i tamo moraju bar naučiti koristiti novije verzije worda/excela tu i tamo) inače i vodoinstalateri (kao općenarodni primjer vertig zanimanja u anegdotama) danas imaju svako malo nove materijale i tehnologije koje moraju koristiti pri radu i nove alate i sve to moraju savladati temeljito ako oće imat poslova koji donose prava sredsva za život i stabilan posao...
Postoje struke u kojima si nekonkurentan (čitaj sam imaš interes učiti stalno iako te niko ne tjera formalno) ako ne učiš (kojih je znatno više) i one u kojima ti je zakonska/strukovna obveza učiti (relicenciranje i sl) i i tu nekad ima nekih za koje ljudi nebi ni sanjali da spadaju u tu grupu (doduše opet ih je znatno manje nego prvih) ali velike razlike u konačnici i nema za pojedinca jer je rezultat isti - moraš učit i radit na sebi...

Što se informatike tiče - vjerovat ću replyu višlje koji veli da s CNCima i sl nema neke zarade (makar obični cnc s kojim se reže neke sitnice po radionama i nije baš ono na kaj sam ja ciljao sa "računalno navođeni alati" ali nema veze vjerojatno serviser koji obavlja remont i nije tolko dobro plaćen u tome kolko je npr onaj koji ih projektira) ali svakako ostajem pri tome da treba imati specijalizirano znanje i to što specijaliziranije to je bolje zato jer za istu lovu (više-manje uvjek dobru) imaš daleko manji opseg šljakanja, naravno da niko ne cjeni posebno nešto što može raditi "bilo ko" ili kad ima gomila radnika tog profila na burzi (makar nije ni tu uvjek svaki radnik, radnik) ali ako nešto zna svega par ljudi napraviti/rješiti to je nešto drugo, doduše u nekim strukama se to ne naplaćuje realno ali IT mislim da ne spada u te...

Edit:
Inače nema smisla pretjerano širiti temu jer se lako OT odluta i izgubi smisao rasprava ako se krene na poloprivredu i ino...

Zadnje izmijenjeno od: yedwy. 05.12.2008. u 13:01.
yedwy je offline   Reply With Quote