Citiraj:
Autor elvis again
Znam da ovdje nije rijec o geodeziji, no IT znanja i sposobnosti omogucavaju ti dosta toga u geodeziji. Geodezija je danas strogo vezana uz racunalo i stoga su od velike pomoci strucnjaci koji se bave bazama podataka te programeri. Mnogo je poslova koji se moraju odradit manualno no jedan dio ide i automatizacijom, a na koji nacin smislit tu automatizaciju bi bio posao nekog vise vezanog za programiranje nego za geodeziju. U mojoj firmi (ali i u dosta ostalih) goedezijom se bave i ljudi koji su zavrsili druge skole i fakultete (fer, elektroničari, itd...). Također dosta ljudi koji su zavrsili geodeziju odu radit u IT firme, jer se na geodeziji moze slusat dosta predmeta koji su vezani uz programiranje i baze podataka.
Ja sam bio jos student po starom sistemu i ucili smo javu kao programski jezik. Naravo da smo koristili u geodeteke svrehe tj. za rjesavanje nekih geodetskih zadataka - no jezik je jezik. Po bolonji je nesto drugacije!
Sto se placa tice za dipl. ing. geod. i nisu bas tako sjajne a fakultet je dosta tezak tj. zahtjevan. S trenutnim ponudama placa u HR nisam bas sretan ali nadam se da ce se stanje popraviti.
Nadam se da ovo nije bio OT...
|
za mene nije OT
zato sam i pitao, mi u firmi imamo ogromne baze podataka, i ono gro instrumenata su sa Windowsima u pozadini, puno softvera, i doslovno moraš bit u Informatici dosta jak da bi bio puni Geodet...e, sad, ja sma razmisljao geodetska srednja i neka viša tipa TVZ Racunarstvo dusu dalo u mojoj struci
A uostalom, ostanu ti dvije struke na raspolaganju...samo eto jedino sto neznam kakve su place u razlicitim dijelovima informatike