Citiraj:
Autor kkljajic
Da se ubacim, nemoj zamjerit...inace sam Geodet, ali sljedece godine planiram upisati Geodeziju, a druga opcija( koja me više vuće je TVZ racunarstvo...) sad neznam sto bih sa tom višom postao, gdje bih se mogao zaposliti, kako zašto? (svi me upućuju tamo, a ja jadan neznam ni što je  )
Znam da nije lova kao dipl.ing. geod. ali faks nije tezak kao geodetski pa...linijom manjeg otpora
|
Znam da ovdje nije rijec o geodeziji, no IT znanja i sposobnosti omogucavaju ti dosta toga u geodeziji. Geodezija je danas strogo vezana uz racunalo i stoga su od velike pomoci strucnjaci koji se bave bazama podataka te programeri. Mnogo je poslova koji se moraju odradit manualno no jedan dio ide i automatizacijom, a na koji nacin smislit tu automatizaciju bi bio posao nekog vise vezanog za programiranje nego za geodeziju. U mojoj firmi (ali i u dosta ostalih) goedezijom se bave i ljudi koji su zavrsili druge skole i fakultete (fer, elektroničari, itd...). Također dosta ljudi koji su zavrsili geodeziju odu radit u IT firme, jer se na geodeziji moze slusat dosta predmeta koji su vezani uz programiranje i baze podataka.
Ja sam bio jos student po starom sistemu i ucili smo javu kao programski jezik. Naravo da smo koristili u geodeteke svrehe tj. za rjesavanje nekih geodetskih zadataka - no jezik je jezik. Po bolonji je nesto drugacije!
Sto se placa tice za dipl. ing. geod. i nisu bas tako sjajne a fakultet je dosta tezak tj. zahtjevan. S trenutnim ponudama placa u HR nisam bas sretan ali nadam se da ce se stanje popraviti.
Nadam se da ovo nije bio OT...
AMD Ryzen™ 5 3600X,Arctic Freezer A35,Kingston FURY DIMM 32 GB DDR4-3200 Kit,Gigabyte B550M AORUS PRO-P,Gigabyte 1TB, M.2 2280, NVMe 1.3 PCI-Express 3.0 x4,INNO3D GeForce RTX 3080 X3 OC LHR, 10240 MB GDDR6X,Fractal Design Meshify 2 Compact Lite White TG Clear,Corsair RM650x (2021) 650W, HPX27i 27" monitor
|