View Single Post
Staro 01.12.2008., 16:18   #99
Demon Hunter
Registered User

Datum registracije: Oct 2004
Citiraj:
Autor ALiEN17 Pregled postova
Grehota je na akustičnu gitaru staviti najlonske žice (dosta njih misli da su tri visoke žice od najlona a tri bas žice od metala, nije istina, sve su najlonske, samo su basevi presvučeni tankim slojem metala).
Jedina „grehota“ je ta što ta akustična i dalje neće imati onaj pravi osjećaj i zvuk klasične, bez obzira na žice.

Citiraj:
Tek stavljanjem metalnih! žica na klasičnu gitaru može se sjebati cijela gitara. Počevši od kobilice koja se može otkinuti, savijanja vratova! (a onda stvarno nema povratka) i totalnog sjebavanja ključeva na headu gitare, imao sam prilike vidjeti tako nešto, ključevi na koje se namotavaju najlonske bili su totalno odvaljeni...
Naravno, ako je riječ o nekoj „finijoj“ klasičnoj gitari – ne bi to preporučio ni u ludilu.
Ali da će žice na opisani način uništit gitaru – neće, not by a long shot.
Osobno sam kroz srednju na sve svirke uvijek nosio svoju omiljenu Almansu koja je na sebi uredno imala žice namjenjene akustičnim gitarama. I nakon nekih 5-6 godina takvog tretmana gitara je i dalje jednako dobra kao i prvog dana. Konjić je na mjestu, pragovi su čitavi, vrat je i dalje ravan...

Citiraj:
Klasična ima malo širi vrat, da, ali nema ono šta imaju akustične - pogledaš u "rupu" gitare prema vratu - vidjeti ćeš jedan imbus šaraf (nešto kao konus) koji prolazi kroz vrat akustare i zateže ga.
Klasična ima puno širi i deblji vrat. Usto je i kraći (u pravilu).
I ne brini, znam za „imbus šaraf u rupi gitare“
Demon Hunter je offline   Reply With Quote