Kada tražimo posao, moramo misliti i na primanja koja očekujemo. Ona ne ovise samo o tome koliko se nudi za taj tip posla nego i koliko je nama potrebno za život kakav vodimo. Naravno da ne smijemo (za sada) biti pohlepni jer nećemo dobiti posao. Zato treba znati da su prosječne plaće u Hrvatskoj oko 3600 kn. Obzirom da najviše znam o informatici, valja tražiti takav posao.
No, plaća nije ono što dobijemo na račun u banku nego razlika između tog iznosa i onoga što potrošimo samo da bi mogli raditi taj posao. Zato se bacam na računanje troškova jednog informatičara.
Svaki dan moram doći na posao. Firme se uvijek nalaze na nekom nelogičnom mjestu do kojeg se može doći samo helikopterom. Uzmimo da idem privatnim autom. Ne pada mi na pamet računati koliko auto troši koliko dajem na ove ili one popravke. Sve su to izračunali i rekli da auto troši 1/3 cijene EuroSuper benzina po kilometru. Posao se nalazi poprilici 15 km od moje kuće a ako i nije toliko, semafori troše gorivo te ipak ispadne taj prosijek (Horza je iznimka). Tako ispada da na 22 radna rana na to potrošim 836 kn.
Kako u bijeli svijet ne mogu ići u krpama ili vreći od krumpira, moram si kupiti neku krpicu povremeno. Da bi osigurao održavanje boljeg izgleda, moram izdvojiti barem 400 kn mjesečno za te krpice. Možda je puno ali toliko (ili više) koštaju solidne cipele. Moram imati i košulje, hlače i sve ostalo. Ne treba reći koliko košta zimska jakna i sl. Zato je toliko izdvajanje opravdano.
Dok sam na poslu moram nešto i pojesti. Nije da doma ne bi jeo ali kada jedem vani, malo je skuplje. Tako valja računati na 10 kn dnevno kao dodatak za prehranu. U cijelom mjesecu iznosi 220 kn.
Isto kao i krpice, za dobar izgled valja imati i pristojnu kosu. Bilo dugu ili kratku, valja je održavati. Za to ću izdvojiti oko 60 kn mjesečno.
Za brijanje, kozmetiku (after sheve) i ostale stvari za lickanje moram dati oko 150 kn.
Bez mobitela se u teoriji može. Jedino ne znam tko to može. Zato će mi trošak za telefon biti 150 kn. Uključena je pretplata (ili kartica) i amortizacija aparata.
Osiguranje napredovanja ne možeš organizirati samo tako da dobro radiš. Želiš li napredovati (ii samo ostati) na poziciji, valja misliti i o poslovnim druženjima. Za tu svrhu (kavice) potrošit ću 15 kn na dan. Osim toga i sam trebam popiti kavu. Mjesečno to iznosi 330 kn.
Informatika se vrlo brzo razvija, te ako želim ne zaostati, valja izdvojiti koju kunu i za literaturu. Knjige su užasno skupe i za njih treba izdojiti nekih 200 kn mjesečno. Zadnja knjiga je koštala 600 kn za usporedbu.
Doma moram imati komp jer moram imati stroj za učenje i razvijanje. Njegovo održavanje dosta košta. Ne razmišljam da kradem od poslodavca te će me to koštati barem 300 kn mjesečno. Razmislite koliko dajete godišnje za upgrade. U to su ukljućeni i nezaobilazni mediji koje razmjenjujete s kolegama.
Informatika je prilično statična disciplina te valja razmišljati o nekakvoj rekreaciji. Čime se god bavili, nešto će koštati. Razmišljam o teretani kao o najjeftinijoj soluciji jer su sve sprave ukljućene u paušal a oprema i nije previše zahtjevna. Oko 200 kn.
Kada sve to bacim na papir, dobijem iznos od 2846 kn. Znam da se iznos može smanjiti kada bi išao javnim prijevozom ili bez mobitela ili bez svega ostaloga. Govorim o normalnom životu a ne mučenju. Kada od prosječne plaće oduzmem troškove, dobijem iznos od 754 kn. To bi trebao biti iznos za koji radim. Nekako mi se čini na više zaradim dok ležim doma i tu i tamo popravim nečiji komp.
Sada neka mi netko kaže što ne valja u računici tako da mi se isplati danas ustati iz kreveta. Ležim gol i slušam radio. Troškovi zanemarivi. Potrošnja kalorija minimalna. Užitak potpun.