Autor Burko
ok. malo zvuci cudno, ali zasto se i alkohol ne zabrani? jel moras pit kad izades van? jel moras sjesti za volan i glumit frajera, divljat po ulicama, razbijat i pojma sta sve ne?
ovi sto kazu da je zdravo tu i tamo popit malo, brate - popij doma! jel moras ici van da bi popio? u birceve, kafice, birtije, disko klubove itd?
to sto on ugrozava samo svoje zdravlje kad pije alkohol stoji dok je on sam na svijetu. cim on popije, a izade u svijet, nije vise 0% opasan za okolinu. pod ovim mislim na bicikliste, pjesake, vozace svih vrsta, agresivne ljude, ljude opcenito..........
samo sto je to drugacije ugrozavanje jer ga ne mozes ocekivati niti predvidjeti, pa se ne racuna.
ali, jel bi se smanjio broj poginulih u prometu? bi. jel to cinjenica, pogotovo kad se zna koji je glavni uzrok nesreca? jest. dal ce se donijeti takav zakon? nece. zasto? jer ogromna kolicina ljudi pije, sto ponekad, sto cesto - i na svakom prodanom picu se slijeva lijepih 22% u budget. i svi sretni i zadovoljni. i gdje ti je tu onda briga o ljudima? to sto se ja petkom i subotom bojim parkirat na odredenim mjestima jer me moze docekat zguljen auto, razbijena sajba, odvaljen retrovizor? da ne kazem na cesti kakvih ima situacija, to ne se racuna kao ugrozavanje moje,tvoje, bilo cije sigurnosti i zdravlja?
nije problem sto je zabranjeno pusenje, osobno zaista podrzavam takav zakon. nacin na koji je prezentirano, nacin na koji je donesen - to meni smeta. plus sto je netko i pametno rekao, drugaciji zakoni vrijede u drugacijim zemljama. negdje je normalno da ti odrezu lijevu ruku za kradu, zasto se to ne donese kod nas? ili smijes tuci zenu jer je to zakonski odobreno, zasto takav zakon nema kod nas?
mozda je stvar do odredene kulture u kojoj se nalazis, pa treba i to uzeti u obzir? cista usporedba ti je kolinje, to da radis u jednoj francuskoj, engleskoj i slicnoj zapadnoj drzavi gledati bi te kao krapinjonca. isto kao sto nama nije normalno da se ne znamo zabaviti bez alkohola, izaskom u fini restoran proslaviti rodendan recimo, izaci u kino vise puta mjesecno nego popiti pivu i slicno. takvo je podneblje, sta reci kad je kruta i neugodna ali realna istina.
ali busiti se u prsa i prezentirati se kao zapad, pogotovo ovakvim zakonima je meni smijesno. nije biti zapad reci "mi smo zapad", trebaju godine i godine truda i preodgajanja ljudi, usadivanje cijenjenja i brigu za svoje ali i tude, stupanj odredenih moralnih i kulturih vrijednosti, podizanje opce naucenosti ljudi........ da ne kazem iskorjenje debele vecine sveg korumpiranog u drzavi, poboljsanje zivota, one nevazne stvari koje se uvijek stavljaju u treci plan.
|