View Single Post
Staro 26.11.2008., 18:37   #84
newalss
Raindrops keep fallin'...
Moj komp

newalss's Avatar

Datum registracije: Feb 2005
Citiraj:
Autor Wolfblade Pregled postova
Ja sam pocetnik i htijo bih si kupiti akustičnu gitaru mozda kasnije električnu jer je lakse ucit se na akustičnoj pa mi je zapela ova za oko Yamaha C-40.
Dali je to dobra gitara za početnika mislim dali je kvalitetna a ne ono asviram malo zešće a žica mi skoci u oko.
I jos nesto dal se mogu svirat rock na akustičnoj.
Također nebi bilo lose da date neke pjesme za početnika za vježbat te posto sam pocetnik da mi objasnite kako se naštelava tj. zatežu žice kako znat kad su dobro naštelane i tako
Yamaha je u hrvata već tradicionalna gitara za učenje. Valjda je pola ljudi sviralo ili C-40 ili F310. BTW. Iako su sve to akustične gitare, u narodu se gitare s plastičnim žicama (npr. C-40) nazivaju klasične, a s metalnim (F310) akustične. Da te ne bune nazivi dok se budeš raspitivao.
Što kupiti? Iako vjerojatni ni sam ne znaš da li će te držati volja za sviranjem i dalje predlažem da odvojiš maksimalno para što možeš skupiti. Ne sad prodavati pola stvari iz kuće nego ono, koliko možeš ali ne štedi. Puno je lakše, ljepše i draže učiti na boljem instrumentu. Ne boj se, O.K. su i ove dvije Yamahe.
Štimanje žica obavezno na početku po uhu štimaj a tek onda provjeravaj s tunerom. Vježbaš uho i, iako ti to sad nema nekog smisla, dobro će ti doći. I ne moraš kupovati tuner. Kupi najjeftiniji mikrofon od 13 kn i skini "APtuner" besplatni tuner.
Štimaj po sluhu ovako: Naštimaj na štimeru prvu žicu.
Zvuk prazne 1. žice mora bit kao zvuk na 2.žici s pritisnutim 5. poljem. Zvuk na praznoj 2. žici mora bit kao zvuk na trećoj s pritisnutim 4. poljem. Zvuk na praznoj 3. žici mora biti kao zvuk na 4. žici s pritisnutim 5. poljem. Zvuk na praznoj 4. mora biti kao zvuk 5. žice s pritisnutim 5. poljem. Zvuk na pranoj 5. žici mora biti kao zvuk 6 žice s pritisnutim 5. poljem.

Remen i torbu kupuj ako ti stvarno treba.

Citiraj:
Autor 1v@n Pregled postova
Najbolje ti je kupiti elektroakustičnu odmah jer se rješavaš dodatnog troška kasnije.
Ja sam uzeo ovu gitaru ( http://firstguitarshop.co.uk/view_pr...uct=VINRLDLS38 ). Za štelanje žica si kupiš štimer. Štimeri su ti oko 150-200 kn. Ja sam si uzeo Boss TU-80 koji je ujedno i metronom pa može poslužiti i za davanje ritma. Gitara i štimer su me zajedno koštali 2000 kn. Onda ti treba još i torba i remen, to ti još 200 kn troška
Za početak si pogledaj ovdje, imaš lekcije za početnike
http://www.justinguitar.com/
Nema ništa od sviranja dok ne ojačaš jagodice prstiju i naučiš akorde i brzu izmjenu akorda. Ja sam trenutno u toj fazi
Imam i ja jedno pitanje. Što preporučate u rangu jeftinih pojačala za početnika, za upotrebu po doma( do 400 kn max, nekih 15W-30W) i ako netko prodaje nešto slično, molio bih da mi se javi.
Pa koji će ti vrag pojačalo za akustičnu za sviranje po kući?
Ima smisla samo da sviraš s nekim društvom pa ti treba da nadglasaš bubanj ili ako imaš gaže. Ti si, sam kažeš, još u fazi vježbanja hvatova i bolnih jagodica. Ne kupuj pojačalo ako ti ne treba.
Uostalom smisao akustične gitare je onaj njen prirodni zvuk. Zvuk koji niti jedan piezo ili pickup ne može prenijeti. Mikrofon je majka ozvučenja akustare (eventualno u suradnji s piezom/pickupom).
Ne bacaj pare na gluposti. Ako ti ne valja zvuk gitare bolje skupljaj pare za neku bolju. IMHO.
EDIT: Pojačalo za električnu gitaru i el.akustična gitara? Po meni nema rezona. Ako te zanima distorzija kupi električnu gitaru i pojačalo za nju i eto ga. Mislim, možeš i sa škarama za papir kositi travu ali to vjerojatno ne radiš. Ali možeš ako ti je ćeif. Sve je to rokenrol.