24.11.2008., 10:55
|
|
Premium
Datum registracije: Dec 2004
|
Citiraj:
Autor kwan
pozdravi,
treba mi pomoć,tražim po netu već nekoliko dana i jednostavno ne mogu pronači hardver koji bi mi odgovara jer se radi o velikoj mreži.
preporučite mi servere koji bi teoretski mogli vrtit windows server 2003 i
posluživat do 200 klijenata i da budu dovoljno jaki za ove zadaće:
1. server: active directory,dns,nat i router
2. server: dhcp,file i print
pitanje je čisto teoretski
Hvala
|
Teoretski ti treba najmanje 6 servera. Naime, vrtjeti NAT i routing na domain controlleru je ne-ne. Isto tako, preporuka je razdvojiti servise. Što zbog performansi, što zbog recoverya. Dakle:
Server 1: Domain controller A (Active Directory, DNS)
Server 2: Domain controller B (Active Directory, DNS)
Server 3: DHCP server (DHCP)
Server 4: svašta nešto (NAT, routing)
Server 5: File server
Server 6: Print server
Primjeti da ti ovdje nedostaje storage i backup. Također nemaš niti proxy, firewall, niti mail server. Nemaš riješen niti Windows Update, niti antivirusnu zaštitu. Sad, budući je kod nas praksa "natrpaj sve što možeš na jednu kantu", DHCP možeš vrtjeti na domain controllerima. To zbilja nije problem.
Mislim, možeš ti i s 2 servera, ali onda moraš biti svjestan rizika i posljedica moguće nezgode. Vlasnik te firme također. Sve se svodi na "koliko para, toliko muzike" i morati ćeš vlasniku objasniti razliku između početnog ulaganja u infrastrukturu i saniranja katastrofe. To je kao seks bez kondoma. Sve super, nabrzinu, divno, krasno, bajno. Uštediš jer nisi dao 30kn za paketić, ali kasnije plaćaš alimetaciju. Ili mijenjaš pokakane pelene.
200 korisnika nije velika mreža (ili se meni čini malom, ne znam, ispravite me), pa bi mogao zgurati nekoliko servisa na jedan server. Možda ovako:
Server 1, Server 2: domain controller (Active Directory, DNS, DHCP)
Server 3: firewall, proxy, NAT, routing
Server 4: WSUS, antivirus
Server 5: File, Print
Jedino ti preostaje riješiti pitanje backupa za servere i korisničke podatke. 
|
|
|