View Single Post
Staro 21.11.2008., 04:07   #3
Razer
.

Razer's Avatar

Datum registracije: Dec 2005
No dobro dosta o tome. Dakle, prvi i najveći problem bio je taj što nismo imali termometra (kao ni ekipa iz DU). Već vidim komentare na to. Zato ću vam reći da pristojan termometar koji mjeri do -200C dođe po par tisuća kuna. Obojica smo u procesu nabavke nekih zamjenskih izvana za manje novaca, no s obzirom na nemirni sportski duh, htjeli smo vidjeti kako cijela stvar funkcionira. Tako da sam na samom početku temperaturu pratio preko BIOS-a. Kad sam došao do nekih -70C, počeo sam s benchanjem. Kasnije se pokazalo da se senzor smrzne na -72C, nakon čega smo naslijepo radili. Na samom početku smo stavljali više tekućine jer je dosta brzo hlapio s obzirom na razlike između temperatura. Inače sam zvuk hlapljenja mogu opisati, kao vrenje ili pucketanje ulja dok se peče s krumpirima. Krenuo sam polako i oprezno, od 3.6, preko 4 pa do 4.5GHz. S obzirom da nismo znali kolika je temperatura, odlučili smo se držati razinu LN2 u POT-u do početka aluminijskog dijela. Što se nakon prvih pola sata-sat pokazalo kao krivi postupkom. S vremenom sam naletio na cold-boot, kojim se ploča zblesirala. Neovisno o tome što sam radio CCMOS-a, ploča nije reagirala, tako da se stalno palila i gasila, sa nekim „lijevim“ ispisanim kodom na LED displayu. Nisam znao što drugo da radim, tako da sam ugasio čitavu stvar, skinuo POT i čekao nekih 15-20minuta. Nakon što sam vidio vodu po njoj s donje strane, mislio sam, tj već sam se pomirio s tim da je mrtva i kretao s drugom pločom. No ipak sam odlučio pokušati još jednom. Obrisao sam vodu s nje. Dodatno ju izolirao s donje strane, stavio toaletnog papira s gornje strane, kako bi bilo što manje prostora za neke propuste u bilo kom smislu. Spojio sam nanovo sve, napravio par puta pražnjenje CMOS-a i upalio. Nakon što sam vidio C3 na displayu, srce mi je zaigralo, tj skužio sam da je ploča živa.

Ovaj put smo nastavili opreznije sa doziranjem. I da napomenem, većinu vremena dozer je bio Pupo, koji je svoju vještinu do kraja sesije uspio do kraja istesati, dok je Max bio savjetnik i dodatna logistika. Kako sam gore spomenuo, nakon ovog sam spojio i GTX260, čime sam odlučio testirati konfu i u 3Dmarku. Lagano sam došao i do 4.5GHz. Poučen lošim iskustvom od strane Bulleta, nakon svakog postignutog rezultata sam uredno radio validaciju, dok sam SS-ova imao hrpu. Uff, nemam više inspiracije. Ovo sam napisao u pola sata S obzirom na konkurenciju i ne baš sjajne uvjete, nisam očekivao neke rezultate, s obzirom da se radi o najpopularnijm quad-core procesoru s kojim je prijavljeno oko 16 tisuća rezultata. Nisam htio izaći bez ičeg, tako da sam stao na nekih 4.6GHz, izbenchao sve što sam mogao izbenchati, i prešao na testiranje 3D-a. U početku sam bio pesimističan po tom pitanju, no kako se bench bližio kraju procesor je počeo žariti i paliti. Na kraju sam uspio istestirati 3Dmark na čak 4.65GHz. No s obzirom na to da je potonji zahtjevao dosta LN2, napravili smo jednu šablonu po pitanju doziranja, koja se pokazivala kao efektivnom. Nakon što sam uspio 4.65GHz za 3D, odlučio sam probati naći još veće frekvencije. Tako da sam završio na benchabilnih 4.77GHz (dakle, 30MHz mi je falilo do 100%, šteta što sam to malo prekasno skužio).

Zadnje izmijenjeno od: Razer. 10.07.2011. u 19:01. Razlog: Reupload slika
Razer je offline   Reply With Quote