Citiraj:
Autor Vegetto
zelim postici da mi svjetle naizmjenicno....znaci da napon ide prvo u jednu,pa u drugu granu.
jel moguce postici ovo:
znaci dok napon dolazi(dok treba svjetlit inace dioda),ide u jednu granu (na crvenu diodu) i u drugu granu u kojoj je neki kondenzator (koji ce pohraniti naboj) i (plava)led dioda.
kad napon vise ne dolazi iz izvora(maticne ploce) da kondenzator se kondenzator izbija(ispusta naboj)...
sada kad sam ovo napisao,sjetio sam se da je kondenzator u istosmjernom strujnom krugu prekid struje :S :S damn....
ok...ajde neke ideje kako to napraviti....
|
Sorry, nisam mogao ranije, no da vidimo da li sam te dobro shvatio.
Ti u stvari želiš da ti jedna LE dioda svijetli kada je računalo uključeno (crvena), a druga kada je računalo isključeno (plava)??
Ako je tako stvar je vrlo jednostavna, naravno pod uvjetom da koristiš ATX format matične ploče i napajanja (kao što to preko 90% kućnih računala danas koristi), naime prema ATX formatu, napajanje čak i kada je računalo isključeno (ali priključeno na kućnu električnu mrežu) na jednom od svojih pinova (pin 14 ATX konektora) generira +5V. Pri pokretanju računala logički sklop spaja taj pin sa masom i po tome računalo "zna" da je netko pritisnuo taster za pokretanje računala, dakle dokle god je računalo uključeno logičko stanje (prema TTL logici) je 0 odnosno napon na njemu je 0V, dočim se računalo isključi na pinu 14 je logičko stanje 1 odnosno napon je 5V.
Te činjenice možemo iskoristiti za izvođenje nekih trikova, a jedan od njih bi bilo i napajanje spomenute LE diode prema niže umetnutoj shemi.

[/IMG]
E da još jedan podatak koji će ti pomoči, naime žica koja izlazi iz pina 14 ATX konektora je uvijek zelene boje.
@matesonic dosta dobro zamišljeno ali nepotrebno kompliciranje, inače treba izbjegavati bilo kakve upotreba releja u računalu, ako baš nije neophodno ... ustvari najveći nedostatak je zahtjev spram dodatnog izvora napajanja nhf.