Evo složio sam SLI koji sam planirao već dulje vrijeme, jer mi je bilo pogodno vrijeme za kupit kartu, i mislio eto, udvostručit performanse u igrama. Dobro, ne baš udvostručit, ali očekivao sam barem 50% porast, iako znam da ide i dosta više. Konfa je iz profila. Ali eto, problem je što mi dobici nisu neki. Porast mi je otprilike 20-30%, osim nekim čudom u najzahtjevnijem Crysisu, gdje je ćak 50%, iako mislim da bi trebao biti i veći po onome što sam čuo/čitao.
OC-ao sam i procesor za to, i performanse su se povećale ćak više no što sam očekivao, evo recimo u 3Dmarku 06 prije umetanja druge kartice bih na 300MHz više na CPU dobio oko 300 bodova iše, a sa SLI-em na 300MHz proca, dobijem oko 1000 bodova više. Pa me to nagnalo da postavim pitanje - je li moguće da mi je proc usko grlo? Bih li dobio nekekav porast kupnjom drugog proca, i koji bih to trebao kupiti? Ili na kolko dići ovaj? Evo, vidi se iz "moj komp" da mi radi sada na 2,8 u odnosu na default 2,2. Tako radi već neko vrijeme, no bilo bi mi jeftinije ako bi njega trebao dići na neki takt do kojeg može ići (nisma ga još testirao dalje od ovoga, nisma imao potrebe), nego kupit novi, ali eto, ako moram, koji da kupim i na kolko bih njega trebao dići? Ili možda uopće nije problem u procu nego nečem drugom?
I evo par zanimljivih činjenica:
SLI mi je Crysis digao sa 20-ak FPS-a na max postavkama i 1680x1050 na kojih 30-ak, dok mi recimo slično zahtjevan Far Cry 2 i sa SLI-em ide u IDENTIČNOM broju FPS-a kao i bez njega, tj kao da se nije ništa ni dogodilo. GRiD se digao za kojih 5-10 sa 25-30, a DMC 4 ide skoro isto (sa 60-ak na 65). Pure mi recimo ide sa Crysisom najbrže - on mi ide osjetno glađe - nisma mjerio točno koliko, ali brutalno glatko ide. Ugl, ima li tko kakvih ideja?
Što je pošlo po zlu da mi SLI daje u najboljem slučaju polovičan pomak, no većinom neznatan ili nikakav?