Nije sasvim OT obzirom da se radi o hardveru. Dakle, upravo sam planirao na eBayu tržiti 512 MB noname RAM za nekoliko starih računala na poslu. Daklarirani su kao novi s lifetime jamstvom. Cijena je negdje oko par USD ili manje.
Poštarina iz SAD-a do HR za jednu pločicu je 6,99 USD. Za svaku dodatnu (512MB) pločicu (u istom paketu, dakle) je +5,99 USD. Odbijam vjeorjavati da je to stvarni trošak. Prije mi se čini kao transparentna prevara??
A, recimo, usporedbe radi, da od istog prodavatelja kupujem u paketu 1 GB (2x512 MB) poštarina je isto 6,99 USD. Gdje je tu logika??
Sjećam se dok sam poštom slao (u nacionalnom prometu) prodani RAM. Stavio sam ga u kovertu ojačanu najilonom sa zračinim mjehurićima, dodatno ih zaštitivši kartonom. Poštarina je bila deset kuna. Eh, ali u istu kovertu sam mogao staviti još tri pločice a da težina ne bi premašila deset kuna. Deset kuna je cijena netipizirane pismovne pošiljke od 251-500 grama.
Iskreno sumnjam da US pošta ima bitno drugačiji normativno-tehnički sustav cjenovnog vrednovanja usluge.
Komentari? Iskustva?