vidim ovaj dio foruma malo zastao
da malo zadamo a? ... odustao sam od onog xigmatec, uzeo sam tru120extra, stvarno je mrcina. Odradio sam lapping ali ne bas najbolji (uglavnom spustio sam temp pomocu lapp-a), nisam mogao naci velike granulacije brusnog papira tako da sam radio sa onim sto sam mogao kupit (nem'res belivit da sam presao cijeli grad da nadjem vecu granulaciju šmirgl papira ali nigdje nema jednostavno).
30 celzija je temp na 3.6 @ 1.55 u biosu gdje undervolta pod full opterecenjem do 1.49. U full load-u na sve 4 jezgre.. ode do 50 C.
Nekad kad radim test markom06 na prvom cpu testu mi se ugasi (3.96 na 1.75-1.80v), sto govori da tad povuce extra puno struje koja mu se ne dostavlja i logicno je da ce se ugasiti, ali bezveze dodavati toliku struju
Problem je u tom sto mi proc nece pa nece na 4.0, nema sta nisam radio ali jednostaavno nema teorije, davao sam mu struju 1.8v da vidim šta je reći... prvo sam kontao, aj napojna je kriva... chieftec 650w... na 3.96 1.75v konfa komplet troši oko 575w sto mi govori da vjerovatno nije do napojne
ako je tačan onaj calc za napon onda bi to trebalo ovako nesto ici
Potrošnja 2.4 1.312
389 w
Potrošnja na 3.6 1.55v
457w
Potrošnja na 3.96 1.75v
522w
e sad, postoji mogucnost da na to utjecu drugi faktori... struja fsb-a, struja mch-a ...
fsb voltazu sam najvise digao za +0,15 ( do koliko se smije dizati to stvarno ne znam volio bi da mi neko kaže od ovi što znaju),
mch voltazu sam varirao, drzim je sad na +,0,350 tu mi se pokazalo najbolje za 3.96
Igneos79: Ocigledno imas predobru seriju tog Q6600 ... u mene nece 4.0 ni kad mu stavim 1.8

hoce on upalit,boot, udje u win, mogu otvorit sve sve radi do jaja ali kad ga potegnem necim sto vuče proc... tu se javlja odma BUM