View Single Post
Staro 31.10.2008., 11:13   #628
Burko
Osobni opis - pitaj me
Moj komp

Burko's Avatar

Datum registracije: Jul 2008
Citiraj:
Autor syss Pregled postova
eto mene to bedira, dok masu ekipe iz ere prije obveznih svjetala uopće ne dira jer su tak navikli ili šta ti ja znam. napominjem da sam vozač nekih 2-3 godine sa ~50k km iskustva i još uvijek mi smetaju neupaljena svjetla.
ista stvar kod mene. sada idem prema sestoj godini vozacke i kojih 50000 km (nemam potrebe vise), i ubitacno je koliko ljudi jednostano ne mare za ostale.
ne pale se svjetla kada iskljucivo treba imati ih upaljnim (predvecer, magla, kisa, snijeg, tmurno vrijeme), ali zakon je takav da se ti orijentiras po vremenskim uvijetima. i po tome palis ili ne palis svjetla.
a sta je najbolje, naviknes se na paljenje svjetala, i naviknes se na gledati aute iz suprotnog smjera sa upaljenim svjetlima. i onda donesu jedan zakon koji to ubije. klap klap za sabor, vladu, kog vec.

sto se tice gospode u plavom, bah. cca 30% ih vozi bez svjetala, 30% ih ne pali zmigavce, jer eto, vidjeli su od obicnih smrtnika kako ne pale pa i oni idu tako. sto je zalosno, ali istinito. da se pridrzavaju pravila na cesti (prvenstveno ogranicenja) - takoder nula. par situacija mi je ostalo u pamcenju. vozim se jako jako cesto jednom cestom kroz naselja (gdje btw znam svaku rupu, svaki zavoj, sve) gdje je ogranicenje 50km/h, ali ja redovito vozim 60-65km/h. i dvaput-triput sam stigao najvjerovatnije patrolu koja se eto malo isla provozat, lik gnjeci 45 na sat, kroz zavoje 20km/h (??).. nebi nista rekao da su zavoji opasni na neki nacin, ali sam stekao dojam da namjerno provociraju. jesam ih prestigao? jesam k, jer 95% da bi upalili rotirku i potjerali octaviju preko 2000rpm-a.
jos sto je bilo par puta, vozim se tak - 60, i stigne me patrola. i na prvoj ravnici da nije bilo u susret auta - zmigavac i prestignu me. ja pogledat, vozac je policajac u uniformi, a suvozac zenskica. jea, mozes mislit kako se oni zure na uvidaj ili nesto slicno, pogotovo bez rotirke i sirene. i nikome nista, iako smo nakon par kilometara prosli pokraj druge patrole koja je sa radarom ordinirala.

fascinantno je kako su dvovazeci zakoni. meni se lik zaleti u parkiran auto (kasnije se ispostavi da je moj auto bio parkiran u raskrscu), i ok, dobijem regularno kaznu od policije 500kn+110kn troskovi. ali je fora sto mi osiguranje nije pokrilo 100% nego 80%, tako da sam jos platio 2400 kuna da dobijem auto. ali je fora u tome sto su ti isti policajci stajali u tom raskrscu tonu puta i lovili sa radarom (da se razumijemo, raskrsce je nikakvo, glavna cesta i ogromni kosi odvojak prema slijepoj ulicici, toliko veliko da mogu stati cetiri slepera, a da se opet moze odvijati promet u oba smjera). i dan danas tamo ljudi parkiraju, murija prolazi svakodnevno, nikada nisu stali i kaznili nekoga.
a sta je jos bolje, nakon kojih 5 kilometara je jos ljepse raskrsce (i manje), jer imaju dvije sporedne ceste sa glavne. i dan danas kao i godinama ranije svako malo tamo stoje i love sa radarom, nekad i multanovom.
ali su oni nasi cuvari zakona, i za njih se gleda zakon drugacije.

sto se tice svjetala, ja ih obavezno palim. i mislim da je to jedan od rijetkih "malih" zakona koji je koristio na cesti. i to useru zbog tuzakanja penzica i maloumnih ljudi. koliko kosta ta jedna zarulja? koliko potrosi vise goriva? a vazno da se ima svake godine za ljetovanje (a cesto i zimovanje), ima se za mahnitalu kupovinu dionica i slicne gluposti. sta imas taj auto onda, ako je to toliki trosak?

a ovo za duga svjetla je jedan od "specijalnih". kod mene u sisku je u zadnje vrijeme pocela biti fora da se upali pozicija, i samo sa tim vozi. a vani prolom oblaka, crno, tamno, ubitacno vrijeme. ili upale maglenke po savrseno cistoj veceri, to jos vise smeta jer bodu u oci. ali ne mozes to objasniti "vozacima".

i ne znam kakve vi imate iskustva, ali takoder sto se tice vozaceve pristojnosti. na semaforu obavezno stojim pod rucnom, jer znam kako meni bode u oci danasnja stop svjetla. pogotovo sa nekim novih citrenom i tojotom, kad stisnes stop svjetlo cijeli straznji kraj je ko sletna pista za dvokrilca. i onda ti majmun ili tuka stoji na kocnici cca 3 minute, a ti ako hoces gledati naprijed mozes komotno stavit naocale za varenje.
jedanput sam izasao na semaforu van i naprijed starijoj gospodi rekao, povucite rucnu, smeta ljudima (meni) toliko zarko crvena svijetla. a stop svjetla su bile neke kugle od dioda, neki mali novi autic, ne sjecam se. baba meni, pa sta? meni ne smeta.
ja u auto i puknem duga svjetla, i peglam se iza nje dok se nismo razisli.
pa sta? meni ne smeta imati duga svjetla. .

Burko je offline