"HP nema losu crnu" nego je lose kalibrirana. A barem to nije problem namistit. Kako? Tako da se smanji svjetlina.
Ako je covik kalibratorom izmirio vrijednosti monitora i te cinjenicne podatke zapisa na svom sajtu onda bi valjda te CINJENICE tribalo uzet u obzir!? Ne radi se o nicijem subjektivnom MISLJENJU nego o profesionalnom alatu za kalibriranje. Mislin da taj alat daje puno tocnije podatke od nekog ko jednu minutu gleda monitor u ducanu bez da pokusa ista podesit na monitoru!?
Evo usporedba crne na nekim modelima:

Zdravoseljacki: sta manja linija - to bolje - Dell 2408, HP LP2475W i Samsung SM245B prednjace po kvaliteti prikaza crne boje
Po defaultnim postavkama, vrijednost crne (cd/cm2) je 0.45 sta je prilicno svijetlo
A evo i varijacije ako se poigrate sa brightnessom:

Dakle, ako smanjite brightness na 20% onda je crna vec na 0.20 (inace, defaultni brightness je postavljen na 90%, a nakon kalibracije je smanjen na cak 17% i dobiva se vrijednost crne od 0.17 sta je drasticna razlika u odnosu na onih 0.45!). Sa 90% na 17% svjetline - to je cinjenica koja govori koliko je monitor nekalibriran kad mu se triba smanjit svjetlina za 70%
Citiraj:
Autor Mar
Kaže mi prijatelj ovdje u dućanu u Šibeniku da im je baš došao jedan primjerak za nekog i da je monitor vrlo loš (barem taj primjerak koji je doša):
- boje da su loše (pretpostavljam zbog loše tvorničke kalibracije)
- veliko izbijanje backlighta
- loša crna (kaže kako ima velike probleme s backlightom i da je osvjetljenje dosta neuniformno i da zbog toga pati crna boja koja nije ni blizu crna)
|
Citiraj:
While brightness is reduced, the black depth improves quite nicely as well, reaching a very impressive 0.13 cd/m2 at 0% brightness. This is very respectable for an IPS matrix, and the best black depth we have recorded on such technology so far in our reviews.
|
Ko tu koga laže
Ako vec ides pogledat monitor onda bi te ja (u svoje i u ime svih potencijalnih kupaca) zamolio da pogledas slijedece:
- igraj se sa svjetlinom od 100% do 0% s tim da posebno obratis paznju na crnu boju kad skroz smanjis svjetlinu, jer kako kazu dosadasnji testovi tu crna pokazuje najbolje rezultate (sta je logicno) a i nakon kalibracije monitor poprima te niske vrijednosti svjetline
- kako te nisan tocno svatio sta ti je
veliko izbijanje backlighta, onda ti sam to provjeri i malo nam detaljnije objasnis o cemu se tocno radit
- a
ko zelis, napravi domaci rad onda procitaj kompletan review pa ces i sam znat sta triba pogledat na monitoru :-)))
Ja bi ti bio puno zahvalan, a virujen i vecina potencijalnih kupaca!
Zivili!