View Single Post
Staro 24.10.2008., 23:59   #141
ile
Registered User

Datum registracije: Aug 2007
"HP nema losu crnu" nego je lose kalibrirana. A barem to nije problem namistit. Kako? Tako da se smanji svjetlina.

Ako je covik kalibratorom izmirio vrijednosti monitora i te cinjenicne podatke zapisa na svom sajtu onda bi valjda te CINJENICE tribalo uzet u obzir!? Ne radi se o nicijem subjektivnom MISLJENJU nego o profesionalnom alatu za kalibriranje. Mislin da taj alat daje puno tocnije podatke od nekog ko jednu minutu gleda monitor u ducanu bez da pokusa ista podesit na monitoru!?

Evo usporedba crne na nekim modelima:

Zdravoseljacki: sta manja linija - to bolje - Dell 2408, HP LP2475W i Samsung SM245B prednjace po kvaliteti prikaza crne boje

Po defaultnim postavkama, vrijednost crne (cd/cm2) je 0.45 sta je prilicno svijetlo

A evo i varijacije ako se poigrate sa brightnessom:

Dakle, ako smanjite brightness na 20% onda je crna vec na 0.20 (inace, defaultni brightness je postavljen na 90%, a nakon kalibracije je smanjen na cak 17% i dobiva se vrijednost crne od 0.17 sta je drasticna razlika u odnosu na onih 0.45!). Sa 90% na 17% svjetline - to je cinjenica koja govori koliko je monitor nekalibriran kad mu se triba smanjit svjetlina za 70%

Citiraj:
Autor Mar Pregled postova
Kaže mi prijatelj ovdje u dućanu u Šibeniku da im je baš došao jedan primjerak za nekog i da je monitor vrlo loš (barem taj primjerak koji je doša):
- boje da su loše (pretpostavljam zbog loše tvorničke kalibracije)
- veliko izbijanje backlighta
- loša crna (kaže kako ima velike probleme s backlightom i da je osvjetljenje dosta neuniformno i da zbog toga pati crna boja koja nije ni blizu crna)

Citiraj:
While brightness is reduced, the black depth improves quite nicely as well, reaching a very impressive 0.13 cd/m2 at 0% brightness. This is very respectable for an IPS matrix, and the best black depth we have recorded on such technology so far in our reviews.
Ko tu koga laže

Ako vec ides pogledat monitor onda bi te ja (u svoje i u ime svih potencijalnih kupaca) zamolio da pogledas slijedece:
- igraj se sa svjetlinom od 100% do 0% s tim da posebno obratis paznju na crnu boju kad skroz smanjis svjetlinu, jer kako kazu dosadasnji testovi tu crna pokazuje najbolje rezultate (sta je logicno) a i nakon kalibracije monitor poprima te niske vrijednosti svjetline
- kako te nisan tocno svatio sta ti je veliko izbijanje backlighta, onda ti sam to provjeri i malo nam detaljnije objasnis o cemu se tocno radit
- ako zelis, napravi domaci rad onda procitaj kompletan review pa ces i sam znat sta triba pogledat na monitoru :-)))
Ja bi ti bio puno zahvalan, a virujen i vecina potencijalnih kupaca!

Zivili!
ile je offline   Reply With Quote