Mogo sam se kladit u šta će se ovaj thread pretvorit.......

Anyways.....obećao sam mali test/usporedbu catalysta 8.10 naspram ATI FC2 hotfixa sa HD3870 grafom, pa eto redom:
Konfa je iz siga, sve stock frekve.
Vrtio sam FC2 benchmark (ranch long i ranch small, po tri puta svaki pa preračunao prosjek). Ranch long traje nekih 4-5min, pa je možda vjerodostojniji, a ovaj small traje ni minutu mislim, i fps baca na sve strane, tak da ni prosjek nije baš pravi pokazatelj stvari.
Sve postavke na max (ili ti ga ultra high), osim AA i Vsync koje sam ugasio, i to sve na rezi 1440x900.
Još jedna možda bitna napomena, u CCC sam ugasio adaptive antialiasing i catalyst A.I. Za adaptive AA sam još u Crysisu i CoD4 primjetio da ruši FPS (ne puno, al se osjeti), to je slučaj i sa FC2 također. Sa adaptive AA se definitivno vidi razlika u kvaliteti slike, al zato sreže par fps-a, pa ga gasim.
I eto rezultata:
Catalyst 8.10
Ranch long
max fps- 56,84
min fps- 20,56
average fps- 38,70
Ranch small
max fps- 22
min fps- 8,34
average fps- 15,99
ATI Far Cry 2 hotfix
Ranch long
max fps- 76,23
min fps- 23,13
average fps- 44,8
Ranch small
max fps- 46,36
min fps- 11,20
average fps- 24.91
Što se mene tiće, ja pre zadovoljan. Moram napomenut da je u gameplayu prosjek još možda nijansu veći. Možda mi se i čini, al evo igrao sam sat vremena, i nisam naletio na neki pad fps-a, sve fino fluidno i stabilno radi.
Jedna stvar samo (možda je već netko to spominjao, al ne da mi se sad vrtit natrag po threadu), očito postoji nekakav bug sa ATI karticama, kao nekakav glitch, trzanje, ne znam točno kak da opišem. FPS je rock stable, ali koda svako malo nešto "preskoči". Tipa ko kad mi u CoD4 MP počne laggat, il kad bude connection interrupted, tako nešto. Kad stojiš na mjestu, sve ok, al čim potrčiš il nekaj, počne tak blokat. To je slučaj i sa Cat 8.10 i sa hotfixom. Uz to također i užasno spori miš, pojačo sensitivity do kraja, al svejedno je bio ubitačno spor i "težak".
Uglavnom, riješenje za oba problema jest isto:
treba u console upisat
gfx_maxfps 30 (ili 33, svejedno).
Nadam se da će riješit ATI to već sa 8.11, ak ne oni, onda ubisoft sa prvom zakrpom za igru.
Eto, inaće ja sam ful zadovoljan sa igrom, ništa extra, ništa specijalno i neviđeno, ali definitivno vrijedno igranja. Grafika definitivno plus. Odlilčno optimizirano. Nije klasičan FPS, neki ga uspoređuju sa CoD-om i sličnim, ali to se ne da uspoređivati. Možda neki segmenti obiju igara, ali u cijelosti su to dva različita tipa igre. Misije su malo monotone, ali ne znam, mene to tolko ne dira, valjda zato jer nisam bio ni nabrijan nešto baš na igru (osim da vidim kak će mi radit, i kak će izgledat).
A ko i uvijek , pitanje je tko šta voli i tko ima kakav ukus. Igra ima drukčiji "štih" od nekih drugih pucačina, vjerujem da nije ni zamišljeno da stalno bude akcija, napucavanje i klanje. Tu više dolazi do izražaja istraživanje, planiranje napada i slično, barem ja to tako vidim....
Da se još grafike dotaknem, ima nekih detalja za koje smatram da su trebali biti bolji, al to su sitnice koje tokom igranja ni ne primjetiš.
Sve u svemu, nakon katastrofe od Crysisa (koji je na mojoj konfi imo dvaput lošiju grafiku jer sam ga igro jedva na medium, i na 1024x768

), Far Cry 2 me full iznenadio, najviše zbog grafike, tj broja FPS-a koji mi stoje gore u kutku pri max postavkama