View Single Post
Staro 19.10.2008., 12:46   #8
Matta
El Mattador
Moj komp

Matta's Avatar

Datum registracije: Nov 2001
Citiraj:
Autor igor106 Pregled postova
Pitanje je da li je tržište spremno za takav UMPC.
Trziste ? Spremno ?
Pa znas li kakvu je lovu Asus pobrao se eee brandom ? O spremnosti trzista uopce ne treba govoriti.

Citiraj:
Neznam kako je po drugim gradovima, ali po ono što sam čitao, čini mi se da zasad je samo Varaždin spreman za takve mobilne uređaje jer ko što sam čuo, pokriven je WIFI mrežom u potpunosti.

Kakve veze ima pokrivenost nekog grada Wi-Fi mrezom sa spremnoscu za kupnju takvih uredjaja ?
Da li to znaci da ako negdje nema Wi-Fi mreze da se "takvi" mobilni uredjaji nece prodavati ? Ne znam sta si mislio ovom tvrdnjom.

Citiraj:
Autor igor106 Pregled postova
hmmm.... pa onda jel je to UMPC ili netbook? Ako nije UMPC onda zašto u objašnjenju koristiš taj termin, a gore tvrdiš da se UMPC ne može koristiti?
Gdje ja ista takvo tvrdim ? Da li ti mislis na nekog drugog a mene quotas ili sta ?

Citiraj:
I sad, ajd odluči se več, koja ti je poanta? Jel UMPC obično slate, ili klizni, ili preklopni? Ako več nabrajaš koncepte, nemožeš baš tak napisati da su obično slate ili ovo ili ono. Ako su ili ovakvi ili onakvi, onda nisu obično slate. A taj paradoks, da su dosta skuplji, odakle ti? Koje su bile početne projekcije, koje su cijene sad, odakle ti ta informacija? Pa i u laptopima imaš cijene maltene od 2 do 20 tisuča kuna, a to ne ovisi od koncepta nego opremljenosti.
Khm, malo si zabrijo.

Pojam UMPC se i dalje najvise veze za Origami projekt i njegove varijacije, mada poneki web izvori sve zivo trpaju u UMPC, s cime se ne slaze dosta drugih web izvora (a i ja skupa s njima ).
Evo malo pojasnjenja:

Definicije

UMPC - je definiran kao uredjaj sa touchscreenom koji je manji od 8" (ekran, ne uredjaj), ima najmanje 800x480 rezoluciju, tezine otprilike 1kg, sa Wi-Fiem i Bluetoothom. Sve ostali dodaci su dobrodosli ali ovo su minimalne specifikacije. Tipicni predstavnici u ovoj klasi su: Asus R2H, Asus R50, Fujitsu Lifebook U810, HTC Shift, oqo, Samsung Q1, Sony Vaio UX, itd. Trebali su biti cjenovno pristupacni ali ispalo je da kostaju k'o svetog Petra kajgana.

Netbook - je jeftini uredjaj manjih dimenzija, male mase, energetske ucinkovitosti (sic!), orjentiran na Internet (web, email, itd.) i nezahtjevno word-processing koristenje, ekrana dimenzija od 7" do 13", sa ugradjenim low-power procesorima. Tipicni predstavnici u ovoj klasi su: Asus eeePC, MSI Wind, Samsung NC10, Acer One, HP MiniNote, Everex Cloudbook, Lenovo IdeaPad, itd. Ime Netbook postoji otprije ali ga je Intel popularizirao, tako sto je uredjaje sa Intel Atom procesorom prozvao "Netbooks".

Sto se tice cijene:

Najjeftiniji UMPC koji je dosad izasao je skuplji od najskupljeg Netbooka koji je dosad izasao.

Evo malo cijena:

UMPC (okvirne cijene):
- Asus R2H - kad je izasao na trziste cijena mu je bila oko 1000$
- Asus R50A - kad bude dostupan, na Njemackom trzistu ce kostati najmanje 900 EUR
- Fujitsu Lifebook U810 - 1000$
- HTC Shift - 9030 kuna u Mikronisu, vani oko 1200-1500$
- oqo model 2 - 1600$ najjeftinij model pa preko 3000$ modeli sa SSD diskom
- Samsung Q1 - najeftiniji 900$, najskuplji 1600$
- Sony Vaio UX - najjeftiniji 1400$, najskuplji 2400$

Netbook (okvirne cijene):
- eeePC 700 (350$)
- MSI Wind - (600$ sa 6-cell baterijom)
- HP MiniNote (650-700$)
- Acer One (340$ sa 8GB SSD, 450$ sa 160GB diskom)
- Everex (300-350$)
- Lenovo ideapad (450$)

Je li ti sad jasnije glede cijene ?
Je li ti sad jasnije glede razlike izmedju UMPC-ova i Netbook-ova ?

Jos mi reci ovo: Ako bi sve to bilo UMPC, gdje bi onda stavili Sony Vaio TT seriju (sa cijenom od 2500 pa do 4600$), ili Toshibu RX2 (4900$) ili Asusovu U seriju (2500$) ?

Po tvom tumacenju, ne idu u UMPC kategoriju (mada bi po specifikacijama mogli ici), ne idu u notebook kategoriju (jer su premali) a ne idu ni u sub-notebook kategoriju posto je to kategorija "od jucer". Ovi prijenosnici sto sam nabrojio nisu "jucer", oni su "danas".