ZAKLJUČAK
Intel je napravio zaista dobar posao sa P45 čipsetom. Sam po sebi, čipset je odličan u svakom pogledu, bilo po pitanju OC mogućnosti, bilo po pitanju cijene, performansi, pa i sad već pristojnije Crossfire podrške koja je ipak bolje riješena nego na prethodnom P35 čipsetu.Proizvođači štancaju modele na veliko, najbolji primjer je npr. Gigabyte koji ima preko 10 modela ploča sa P45 čipseta.
Današnji testirani Biostar za svoju cijenu nudi zaista solidno opremljenu ploču bilo za kućne korisnike, bilo za overclockera plićeg džepa. Ono što ploči ne ide u korist je to što je u Hrvatkoj, za razliku od jačeg I45 modela, nažalost nedostupna. Vani se inače može naći za oko $130, dakle nešto manje od 700kn. Ono što je bilo lijepo za vidjeti da se umjesto rupe od serijskog/paralelnog slota, ovdje ipak nalazi prostranih šest USB utora. Mnogi će cijeniti i tipke za paljenje i restart računala. Ono što je mene osobno obradovalo jest softver s kojim se ploča isporučuje. Ono što nisam spomenuo, jest da ploča radi i sa ITE-ovim Smart Guardianom.
Možda su neki imali prilike čitati na stranim forumima to kako ploča za razliku od svoje konkurencije ima relativno loše memorijske performanse. Neki nagađaju da je tome tako upravo zbog opuštenijih internih postavki samog čipseta, koje joj zapravo i dopuštaju da poteže tako dobro. Kako vidite iz priloženih grafova, ploča je u većini testova sporija od testiranog takmaca EP45 Extreme. S druge strane, tu se radi o nečem na što većina ne bi, i vjerojatno neće obraćati pažnju, jer se u praksi razlike ne osjete, osim ako se igrate s benchmark programima koji su osjetljivi na memorijsku propusnost.
Htio bih se također osvrnuti na završnu izradu ove ploče, koja je nažalost u skladu sa svojom cijenom. Korištene su jeftinije elektroničke komponente, Crossfire je izveden preko jumpera, dok je hlađenje prosječno. Solidno obavlja posao, no nije lijepo vidjeti da pasivni hladnjak na SB-u, zapravo i ne sjedi na njemu kako treba.
Kako sam već gore napisao, ploču u žešćem svjetlu ćete vidjeti kad dobijem memoriju sposobnu za potezanje viskih frekvencija. Ono što sam do sada vidio ukazuje na dobre rezultate. Pogotovo s obzirom na minorne pomake po pitanju napona koji su bili potrebni za ostvarene taktove. Ono što sam za sada uspio postići je bilo 3D stabilnih 4GHz na Q6600, te benchabilnih 4.6GHz na E8400 procesoru.
Zahvaljujem se Darku na ustupljenoj ploči
Pozitivno: OC potencijal, proširivost, software, onboard tipke za paljenje i restart, opremljen BIOS, cijena
Osrednje: kvaliteta izrade, hlađenje, layout, regulacija napona, izvedba Crossfirea
Negativno: bundle, premalo 3-pinskih konektora, ponašanje sa quad core procesorima, nedostupnost
OCJENA: 77/100
USTUPIO: Hardveraj.hr
Slobodno komentirajte, predlažite, pitajte što vas zanima, znate već kako ide