TESTIRANJE/OVERCLOCKING/VOLT MODDING
TESTIRANJE
Testna konfiguracija:
- Procesor: Intel Core 2 Duo E8400
- Matične ploče: Biostar T-Force TP45 HP, Gigabyte EP45 Extreme
- Memorija: 2x 1GB Crucial Ballistix Tracer 800MHz
- Grafička kartica: BFG GeForce GTX260 OCX
- Napajanje: Corsair VX 550W
- Operativni sustav: Widows XP Professional SP3 (x86)
- Driveri (chipset/video): Intel INF 9.0.0.1008/ForceWare 178.13
Korišteni software:
- PCMark 05
- Everest Ultimate 4.60
- Science Mark 2.0
- WinRAR 3.71
- Super Pi 1.5 XS
- SiSoftware Sandra Lite 2009.1.15.42
- wPrime 1.55
- Blender
Vjerujem da nema potrebe previše pojašnjavati grafove. Činjenica je da Biostar zbog tvornički opuštenijih postavki radi malo lošije od usporedne, EP45 Extreme ploče. Imajte na umu da je razlika najvidljivija u testovima propusnosti memorije, i da ćete u praksi teško zamijetiti gore vidljive razlike, osim ako ne patite na brojke.
OVERCLOCKING
Ovdje se dogodio jedan veliki kiks s moje strane. Naime, pored dva kita Ballistix memorija, niti jedan nije uspio potegnuti preko 1100MHz, tj. prije su mogli ali su degradirali...a time ja nisam uspio postići ono što sam očekivao. To je razlog zašto vidite sirotinjskih 535MHz od ove potencijalne OC zvijeri. Ovakav rezultat sam objavio iz razloga što sam već predugo odugovlačio izdavanje ovog članka, no imate moju riječ da ću napraviti update po pitanju ovog dijela, kad mi stigne druga memorija bazirana na GKX čipovima za kojih tjedan dana. Nadam se da mi nećete zamjeriti.
VOLT MODDING
Kako sam spomenuo, ploča koristi četverofaznu regulaciju napona, tako da situacija po pitanju vdro(o)pa nije sjajna. Vdroop je vrlo poželjan napraviti pogotovo ako koristite procesor koji vuče više kao što su quadovi, ili dualci na visokim frekvencijama. Dostupni modovi za jači, I45 model su jednaki tj primjenjivi i na ovoj ploči. Vmodovi su mogući za sljedeće komponente: Vcore, Vfsb, Vnb, Vdimm te vDrop mod. Sad se zacijelo pitate zašto bi itko radio vCore ili vDimm modove s obzirom na urnebesno velike napone moguće i bez modova? Razlog tome jest taj što se podizanjem napona preciznost podešavanja smanjuje, tj inkrementi su veći. Tako da pojedinim modovima tu granicu smanjujemo i samim time imamo dostupne još uvijek velike napone, ali uz veću preciznost podešavanja.
Vcore -
Vfsb -
Vnb -
Vdimm -
Vdroop

-

-

-

-
Zahvaljujem se vrijednoj ekipi sa Xtremesystems foruma za volt-modove. Nešto više o njima možete pročitati na
ovoj temi.