View Single Post
Staro 10.10.2008., 22:54   #8
Old Iggy
Premium

Old Iggy's Avatar

Datum registracije: Feb 2006
Citiraj:
Autor The Pill Man Pregled postova
Nisam ni mislio da sam ja vlasnik "ceste". Vlasnik je društvo, tj. država ili lokalna uprava, a ponekad i pojedinac dio zemljišta daje društvu (državi ) na korištenje za potrebe puta i sl. Ovakvi odnosi u zakonu su prilično jasno regulirani.
Tocno, i upravo zato sto su tako regulirani situacija je cista.

T-com je kupio vecinski dio HT-a, ukljucujuci i infrastrukturu, a po posljednjim vidjenjima i dobar dio DTK.

Gotovo, prica je rijesena. Slicna siuacija je i s nekim drugim elementima (npr., koncesije na ceste, srecom same ceste jos nisu prodane).

Citiraj:
Istom logikom kao što smo financirali izgradnju cesta, financirali smo i telekomunikacijsku infrastrukturu, a koliko sam upoznat ista nije bila predmet prodaje ni u kojem trenutku. Naime, postoje resursi od državnog interesa koje država može dati u najam, koncesiju ili na upravljanje, ali vlasništvo nad istim je nešto drugo.
Financirali smo puno toga cega vise nema ili uskoro nece biti - od INA-e, u buducnosti HEP-a i slicno.

Prakticki, nista ne postoji da ne moze biti prodano ili dano drugima na raspolaganje - od teritorija do vojske.

Citiraj:
Naravno da neka država može procijeniti da joj npr. (nedaj bože) more nije bitno, pa ga prodati nekoj firmi, ali i dalje je isto more na teritoriju (teritorijalnim vodama) navedene države i ona propisuje pravila ponašanja na istom.
Pravila ponasanja su jedno, zarada na tome je drugo. Drzava propisuje kako telekomi rade, ali ona nema pretjerane koristi od toga (na stranu da im i sama placa gadne pare).

Citiraj:
Na isti način, agencija ima pravo kontrolirati rad ISP-ova jer se koriste državnim vlasništvom - telekomunikacijskom mrežom i resursima. Ono što mene brine kod tih ugovora su i obaveze prema državi. Naime, ako je T-com dužan pružiti ADSL uslugu svima, onda bi ako potpiše s carnetom bio dužan pružiti i carnet svima onima koji imaju pravo na pristup istom.
Telekomunikacijska mreza i resursi davno nisu u vlasnistvu drzave. Sve ostaje na onome sto je telekom duzan zakonski napraviti, a u svemu ostalom odlucuje - novac.

Citiraj:
Ovo možda zvuči kao teorija zavjere, pa bih zato molio nekog tko bolje razumije pravne norme da pojasni ___ima li T-com obavezu ADSL uslugu ponuditi svima ili samo gdje mu se svidi???
Nema.