Citiraj:
Autor The Pill Man
Nisam ni mislio da sam ja vlasnik "ceste". Vlasnik je društvo, tj. država ili lokalna uprava, a ponekad i pojedinac dio zemljišta daje društvu (državi ) na korištenje za potrebe puta i sl. Ovakvi odnosi u zakonu su prilično jasno regulirani.
|
Tocno, i upravo zato sto su tako regulirani situacija je cista.
T-com je kupio vecinski dio HT-a, ukljucujuci i infrastrukturu, a po posljednjim vidjenjima i dobar dio DTK.
Gotovo, prica je rijesena. Slicna siuacija je i s nekim drugim elementima (npr., koncesije na ceste, srecom same ceste jos nisu prodane).
Citiraj:
Autor The Pill Man
Istom logikom kao što smo financirali izgradnju cesta, financirali smo i telekomunikacijsku infrastrukturu, a koliko sam upoznat ista nije bila predmet prodaje ni u kojem trenutku. Naime, postoje resursi od državnog interesa koje država može dati u najam, koncesiju ili na upravljanje, ali vlasništvo nad istim je nešto drugo.
|
Financirali smo puno toga cega vise nema ili uskoro nece biti - od INA-e, u buducnosti HEP-a i slicno.
Prakticki, nista ne postoji da ne moze biti prodano ili dano drugima na raspolaganje - od teritorija do vojske.
Citiraj:
Autor The Pill Man
Naravno da neka država može procijeniti da joj npr. (nedaj bože) more nije bitno, pa ga prodati nekoj firmi, ali i dalje je isto more na teritoriju (teritorijalnim vodama) navedene države i ona propisuje pravila ponašanja na istom.
|
Pravila ponasanja su jedno, zarada na tome je drugo. Drzava propisuje kako telekomi rade, ali ona nema pretjerane koristi od toga (na stranu da im i sama placa gadne pare).
Citiraj:
Autor The Pill Man
Na isti način, agencija ima pravo kontrolirati rad ISP-ova jer se koriste državnim vlasništvom - telekomunikacijskom mrežom i resursima. Ono što mene brine kod tih ugovora su i obaveze prema državi. Naime, ako je T-com dužan pružiti ADSL uslugu svima, onda bi ako potpiše s carnetom bio dužan pružiti i carnet svima onima koji imaju pravo na pristup istom.
|
Telekomunikacijska mreza i resursi davno nisu u vlasnistvu drzave. Sve ostaje na onome sto je telekom duzan zakonski napraviti, a u svemu ostalom odlucuje - novac.
Citiraj:
Autor The Pill Man
Ovo možda zvuči kao teorija zavjere, pa bih zato molio nekog tko bolje razumije pravne norme da pojasni ___ima li T-com obavezu ADSL uslugu ponuditi svima ili samo gdje mu se svidi???
|
Nema.