OK, kao prvo zbog nemogućnosti pristupa Internetu osim dial up-om molim vas za razumijevanje na brzini odgovora na vaše komentare jer je vrlo frustrirajuće nešto otvarati kroz 56k.
Cilj ove teme je vaša ocjena koji su i zašto adsl ISP-ovi "fer" a koji ne. "Fer" treba istaknuti jer sve usluge koje neki ISP pusti u promet kontrolira Hrvatska agencija za poštu i elektroničke komunikacije . Stoga ako nešto nije "fer" treba okriviti i agenciju.
Moje zamjerke se odnose na T-com, odnosno Iskon kao firmu u većinskom vlasništvu T-com-a. Radi se o slijedećem:
Na mom fiks. tel. broju dostupan mi je adsl preko T-com-a i Iskon-a. Pošto T-com nije potpisao suradnju sa Carnet-om, a imam pravo na isti, ostaje mi Iskon kao opcija.
A sad famozno ALI:
citiram službu za korisnike Iskona---- mi dajemo duo.carnet uslugu samo kroz našu infrastrukturu a ne T-com-ovu, a naša kod vas još nije izgrađena, ali vam možemo ponuditi HR.duo uslugu koju puštamo kroz T-com-ovu infrastrukturu----
Neke kolege sa foruma uvjeravaju me da je to korektno ali ja ne shvaćam zašto? Naime, T-com je većinski vlasnik Iskona pa je u biti sva infrastruktura T-com-ova. Samim tim smatram da T-com ovu uslugu Iskonu može dopustiti.
Bojim se sljedećeg: carnet je jeftiniji a gore navedeni, u mom kvartu nemaju konkurenciju, pa zašto ne bi zaradili jer znaju da korisnik nema alternativu.Tj. dok se ne pojavi Metronet ili neko drugi T-com nema razlog da dopusti Iskonu Carnet na ovoj lokaciji.
Što se tiče komentara da bi Iskon imao znatnu prednost nad ostalim ISP-ovima ako mu T-com pruži mogućnost Carnet-a kroz T-com infrastrukturu, mislim da teorija ne drži vodu, jer je priča ista kao u slučaju da T-com ima prednost ako potpiše ugovor s Carnetom. Tu ulogu preuzima Agencija koja tada može T-com-u definirati tarife i načine kako da se tržište kontrolira.
Molio bih nekog upućenijeg da u kratkim crtama objasni nama smrtnicima kako funkcionira sustav kontrole agencije nad ISP-ovima i koji bi razlog osim logike što veće zarade bio T-com-u tj. Iskonu da ne pusti Carnet a hoće druge adsl usluge. HVALA!