Citiraj:
Autor Bubba
Ne vole ga zato sto je netocan. Linux je slobodan. Razlika je golema!
|
znam da je netočan, ali ako gledam iz "džepne perspektive"

onda je besplatan...jer i win su slobodni za korištenje - ako ih platiš :P
znam da se ne misli na isti pojam, da se ne bi prepucavali oko ovoga. namjerno sam naveo ovaj primjer da bi shvatili kako jedan nezahtjevni kućni KORISNIK računala gleda na OS, koji mu nije svetinja, već nužno zlo - i zašto platiti za nužno zlo, ako ga možeš dobiti bez novčane nadoknade-besplatno-slobodno-svejedno_bitno_da_se_kužimo
Citiraj:
Autor Bubba
Konkretno?
|
činjenica da bi kompletan komercijalni software za nezahtjevnog korisnika za jedno računalo došao više od prosječne hrv plaće, te činjenica da mogu nabrojiti korisnike legalnog softwarea na prste jedne ruke, ili ljude koji imaju barem jednu legalnu komercijalnu aplikaciju instaliranu, a znam stvarno puno ljudi - živim u studomu
Citiraj:
Autor Bubba
Postoji dostatan broj distribucija koje mogu napraviti "sve" kroz GUI. Jedini je problem kad pocnes naletati na razno razne bugove i shvatis da ces biti neusporedivo produktivniji radom u konzoli. Uz sve, neke stvari (kao npr. firewall i slicno) jednostavno ne mozes apstrahirati nikakvim GUI-jem, no dobro, to ni ne zadire direktno u problem desktopa...
|
npr. koje distre?
takve situacije niti nisu problem. bito je da se u početku sve može staviti u funkciju, te da počnem koristiti linux, a kasnije se mogu lagano u slobodno vrijeme igrati konzolom.
...primjetio sam da se konzola najčešće spominje u kontekstu bugova...
meni se čini da je gentoo distra za mene

- sve lijepo uz puno vremena-živaca iskompajlirati, minimum instalacije imati, nužne aplikacije i gore navedene drivere za ntfs i programčić za kliktajuće instalacije...
koliko je zapravo komplicirana gentoo instalacija? znam da ima u postupku instalacije brdo dokumentacije, pa bi trebalo biti izvedivo - ako nema neke mine koju novaci ne mogu prepoznati?!