View Single Post
Staro 07.10.2008., 21:13   #29
Bubba
E Pluribus UNIX
Moj komp

Bubba's Avatar

Datum registracije: Oct 2002
Citiraj:
Autor RaNz0 Pregled postova
već nekoliko godina pokušavam prijeći na neku linux distru. uvijek su bile preporuke ubuntu-mandriva-fedora za "početnike". pitam ja sve vas koji ste ikad "početnicima" preporučili neku od ovih distribucija ZAŠTO baš nju? i zašto je ona za početnike, a ne neka druga?
Zato sto je instalacija uvelike prilagodjena Windows-like razmisljanju a prije svega, vecina tih distribucija "za pocetnike" barata vise ili manje boljim paketnim sustavom.

Rekao bih da to cak nema veze s "pocetnicima". Danas smo u firmi bili na terenu migriran jedan mali ured na Linux (4 racunala i prijenosnik). Gore je stavljen (x)Ubuntu, pa je osim instalacije u par koraka, puno lakse bilo lupiti apt-get install openoffice.org nego skidati source, kompajlirati ga i uzivati u svim radostima koje to donosi.

Nadam se da shvatjas da ovo "za pocetnike" aludira samo na tip distribucije i njezine specificnosti - ionako je ispod toga svega Linux, a "Linux" nije *distribucija*.

Citiraj:
po mojem iskustvu defautni ubuntu vs. winxpsp2 nema baš neke razlike,
Ja bih rekao da je TCO, i to ne samo onaj pocetni, puno, puno nizi.

Citiraj:
a za početnike nije nešto jednostavna upotreba, što se shvati kad trebaš instalirati prvi program koji ne dođe već instaliran + smetaju mi sve nepotrebne stvari koje s njim dolaze.
Ubuntu (kao Debian based distribucija) ti nema jednostavno instaliranje programa? Pa na takvim ces distribucijama za red velicine lakse instalirati vecinu programa i paketa, stovise! Zamisli kako bi ti bilo veselo na racunalu koje bi (hipotetski) dolazilo s Windowsima instalirati Firefox ako M$ izbaci IE iz instalacije. Pa cak i da zanemaris to, instalacija Firefoxa na Windowsima zahtijeva:
  • pokretanje browsera
  • (opcionalno, ako ne znas adresu) upisati u trazilicu "Firefox download" ili neku slicnu kljucnu rijec
  • kliketati po stranici
  • nakon sto se instalacija skine, kliketati po istoj
OTOH, apt-cache search firefox da bi saznao kako se tocno zove paket koji trazis te nakon toga apt-cache install mozilla-firefox da bi instalirao isti. Eventualno stisnuti "Y".

Citiraj:
nadalje, iritira me taj ponižavajući stav (otvorenog za pomoć svim svojim korisnicama, te brzog u provođenju iste) unixoidnog "comunitya" prema novim korisnicama - "što će tebi linux...koji ti je razlog prelaska...zašto mijenjaš win ako ti sve radi...ma ostani na win, nemaš potrebu za linuxom..."
To je i moje pitanje. Odgovor je obicno, da citiram voljenog premijera, u stilu "piskila kakila". Problem je u 'Ocu Interneta generaciji koja bi Lajnugza ali da mu se downloadam doma, instaliram mu sve i potapsam ga po glavici. Nesposobnost novih korisnika da Googlaju, procitaju FAQ-ove, guidove, tutoriale i stare postove dovodi do averzije prema stavu "ja bi linukse!!11!!!1!" i cestih preporucanja koristenja state-of-the-art mail klijenata, kao sto je svepopularni rm -rf, poznatiji kao "read mail, read fast".

Citiraj:
ljudi moji, što se toliko petljate u nečije razloge prelaska na neki drugi OS. ako se netko odlučio da će na linux, iznese vam svoje zahtjeve i pita koja bi mu distra odgovarala, onda očekuje preporuku, a ne ispovijed.
Preporuka je da isproba 20 komada, pa nek vidi sam.

Citiraj:
konkretno moj razlog prelaska na linux je dostupnost besplatnih (znam da neki ne vole ovaj naziv, ali bi upravo to bio linux meni - besplatni alat) distribucija,
Ne vole ga zato sto je netocan. Linux je slobodan. Razlika je golema!

Citiraj:
jer mi je pun kufer onoga o čem je zabranjeno pričati ovdje, pa tražiti isti takav software, jer su free inačice za win uglavnom beskorisne ili u najmanju ruku krnje i onda imaš milijardu problema u svemu tome...
Konkretno?

Citiraj:
moje je mišljenje da kod linuxa konzola nije nužna, te da se sve skupa može napraviti bez nje, samo mi nije jasno zašto linuxaši inzistiraju na njezinoj upotrebi u skoro svakoj radnji i svakoj distribuciji?!
da li uopće postoji koja distra u kojoj je SVE moguće napraviti kroz sučelje, a konzola je ostavljena kao opcija? na kraju krajeva i u win je sve moguće preko konzole napraviti, ali nije nužna.
Postoji dostatan broj distribucija koje mogu napraviti "sve" kroz GUI. Jedini je problem kad pocnes naletati na razno razne bugove i shvatis da ces biti neusporedivo produktivniji radom u konzoli. Uz sve, neke stvari (kao npr. firewall i slicno) jednostavno ne mozes apstrahirati nikakvim GUI-jem, no dobro, to ni ne zadire direktno u problem desktopa...

Citiraj:
u svojem proučavanju linuxa sam shvatio da je sav opus distribucija zapravo sve jedna te ista stvar:
- kernel
- izbor programa
- grafičko sučelje
...razlika je u tome kako neka firma/grupa u svojoj distri implementira instalaciju, odabir komponenata koje se instaliraju, te kakva je naknadna mogućnost podrške, a sam rad je isti, ili jako sličan u "različitim" distribucijama sa istim grafičkim sučeljem i sa istim instaliranim softwareom.
Otprilike. Nota bene da postoji dosta distribution specified postavki koje se razlikuju od distribucije do distribucije. Nista pretjerano bitno, no...

/snip

Problem nastaje u tome da je Unix, pa stoga specijalno i Linux, OS za programere, sastavljen po "lego" principu od mnogo malih bug-free programcica koji se savrseno nadopunjuju. Pojavom raznih "user friendly" distribucija Linuxa taj i vise nego ocigledan jaz izmedju filozofije pristupa Windowsolikih operativnih sustava te Unixa se uvelike smanjuje, ali srz je ostala ista. Generalno gledajuci, dakle, Linux kao takav jedino je namjenjen pocetnicima u slucajevima kada se sistem dovede u "gotovo stanje" i workstation namjeru, no ostaviti informaticki nepismenog John Doea (koji, naravno, "zna Windoze", sto god to znacilo) je promasaj i za onog tko je dao preporuku, i za Johna. Otuda dolazi osnovno pitanje - sto ce ti dovraga nesto od cega nemas apsolutno nikakve opipljive koristi, da pace, zna biti i steta.

Konstatacija "da je Linux za gurue" je bahata, ali istinita. Takodjer, nije uopce toliko strasna koliko se cini, IMNSHO, prosjecan gradjanin zemlje uopce ne zasluzuje niti ima sto raditi za PC-om, te se nadam da ce sudba kleta zbog istoga kazniti IBM prije ili kasnije, buduci da je napravio najvecu i nesagledivu gresku u citavoj povijesti industrije.
Citiraj:
Autor Shadowww Pregled postova
Ovak, ja sam potpuno svijestan činjenice i ne zavaravam se da su Windowsi *najbolja* opcija za prosječnog desktop korisnika. No stvar je malo kompleksnija te J. D. nije iz nekog bezvezneg *hira* odlucio *probat* unix da vidi samo malo kak to zgleda vec je triput razmislio prije nego je donijeo konacnu odluku. Sto za sobom povlaci konstatacije da je spreman posvetit neko pristojno vrijeme tom OSu i nauciti sve zanimljive stvati koji isti nosi.
Izvrsno. Pravac www.<tvojomiljeniunixklom>.tld i udri. Tek kad zapnes, vici ovdje.

Citiraj:
E pa, ja cu se zadovoljit podrskom za osnovan hardver koji i koristim; velik izbor software-a mi takodjer nije imperativ a bogme ni directX kao i bilo koja "komponenta" vezana uz 3d gaming.
Kao sto rekoh, u tom slucaju ti je dovoljan i DOS. Uopce ne vidim poantu tvojeg prelaska sa postojece platforme, ako ona radi.

Citiraj:
Zelim isprobat i naucit nesto novo.
Procitaj moj prvi quote. Dokumentacije, Bogu hvala, ima na pretek.

Citiraj:
Ok, jos nisam tocno siguran kakve ce meni nove pogodnosti unixoidni OS donijeti, no ja sam uvjeren da hoce isto kao sto sam uvjeren da mi Windozi nece falit jer komp ionako ne koristim za posao, tak da nemam nikakvog rizika od eventualnog ne snalazenja u novom OS-u.
U tome i jest poanta citave "koji ce ti to q" price... Odgovor je - vrlo vjerojatno nikakve, uz nezaobilazno veselje koje takve stvari donose u desktop varijantama. OTOH, kao sto kazes, ako ne koristis racunalo za rad, udri covjece po cemu god! Da pace.

Citiraj:
Pa moj replay se odnosio na Visageov post u kojem on kolko sam skuzio ironicno govori da je solaris "zeznut" po pitanju desktop okruzenja i instaliranja komponenti..
Ma pusti Bulju, opet baljezga...

Programer
Rok od dva mjeseca u stvari znači četiri, ali nikako ispod šest.
Bubba je offline   Reply With Quote