renzo je rekel da unixoidna zajednica lagano odbija windows korinike i to je cinjanica. i ja sam takav. zasto se to radi? jer ljudi dolaze sa nebuloznim pitanjima o distribucijama koje su ionako sve iste i onda traze da im pametujes a oni jos na windowsima. kak im nebi onda rekl a jednostavno ne prelaze kad imaju miljon pitanja a jos nisu linux ni primirisali. uzmes neku distribucijeu, bilo koju, sve je to linux. i isti drek. jer dok otvoris konzolu to je to. od tvog hardvera problema bi mogla raditi samo graficka, imal sam ju i ja. pa sam kupil 6600gt promptno. dal ti se isplati zbog operativnog sustava ici u trosak to je isto pitanje.
moras uzet u obzir da ces na linux ako ga misli upoznat morat potrosit vremena i vrmeena. o solarisu i *bsd-u nemoj ni razmisaljat, ne jos.
ja ne preporucam ni ubuntu. kolko je on divan zbog ogromne zajednice tolko je i uzasan jer im se desava kaj se windowsima desava- previse stvari pokusavaju natrpati unuta i zagade sustav. dugo sam bil na ubuntuu i mozes mi vjerovat. ako ga i uzmes odma kreni na konzolu, jer tu je zapravo bogatstvo linuxa.
ako nisi spreman dati par sati dnevno racunalu da bi ga upoznal i naucil "razmisaljati linux logikom" nemoj se u to upustat. morat ces puno navika promjeniti. cemu tolka zelja za pisanje po ntfsu? ako vec prelazis onda idi na ext2-3-4. za ntfs tu je ntfs-3g. kod ubuntua ti je tu automatski mount ntfs-a. podrska za ntfs ti je dodana u kernelu 2.6.x(nisam siguran tocno)
no opet se vracam na prvi dio koji sam napisal. probaj ti lepo linux aoko si spreman i tek dok probas onda postavljaj pitanja, vjeruj mi, sva tvoja pitanja vec imaju odgovor na internetu. ako ne nades- tu smo, ima nas dosta koji ce ti rado pomoci. ali tek dok probas.