Citiraj:
Autor Shadowww
E meni stvarno nije jasno zbog cega bi neki unixoidni OS trebao biti na New Tehnology File System particiji. Da bude jasno, ne kuzim se nesto pretjerano u file systeme no po meni nema logike da jedan linux npr. bude na necemu sto je razvio Microsoft za potrebe svojeg OSa (Windows NT u svoje vrijeme). Ono, jasno je da cu pod windowsima odabrat ntfs prije nego fat32 radi podrske za vece fajlove, sigurnost nekakva navodno i slicno, no ja vjerujem da za unixoide postoji bolji, prilagodjeniji FS. Uostalom baci oko na wikipediju pa ces vidjet koliko file systema postoji: http://en.wikipedia.org/wiki/Comparison_of_file_systems 
|
Čovek pita, jer vrlo vjerojatno ima masu podataka na NTFS particijama/diskovima i zato mu je važno da Linux distribucije podržavaju čitanje/pisanje po NTFSu. Jasno da ne bude instaliral npr. Ubuntu na NTFS, ali ako ima podatke, pa makar to bile samo serije, filmovi, slike i muzika, nema smisla da ide pretvarati u neki deseti FS. Prilikom instalacije određene distribucije si on lako složi FS za Linux, a ove postojeće NTFS ostavi i normalno čita/piše po njima.
Veki-os Ubuntu u svojim raznima varijacijama podržava čitanje i pisanje po NTFSu, za ostale ako (na neku foru) to već ne nude nakon instalacije ili prilikom isprobavanja s Live CDa, onda postoji način da se jednostavno složi podrška za NTFS.
Primjera radi.