Ja sam isprobao dosta distri upravo ovako kako je bubba rekao (imao sam vremena pa sam se igrao s njima) Ubuntu (kubuntu) i SuSe (open) su IMHO najbolji za prosječnog korisnika kojem je PC samo "sredstvo za rad" s njima se mogu složiti maksimalno lako razne "pisaća mašina", "internet kiosk" i "kućni multimedija PC sa divx/mp3 deponijom" a da se ne troši ni lipe na software, jako su jednostavni, oboje imaju sistem jednostavnog skidanja i instaliranja programa i drivera (na jednom je to synaptic a na drugome yast) i zapravo netreba s njima puno mozgati...
Ako se malo pazi kod biranja hardwarea tj da se osigura čovjek da postoje adekvatni driveri za njegov stroj (TV karta i daljinci) čak se mogu i razne "MCE like" kante za HTPC složit opet - no cost...
Naravno može se isto i sa XPima/MCE ali nije besplatno...
Ja sam isprobao po malo i Slack i debian i solaris i još par distri (nisam se freeBSDom bavio) i ne vidim čemu bi se trebalo komplicirati, ako se nekome baš ne sviđa "pojednostavljeni" princip ubuntua/kubuntua Suse može biti i "hardcore" ako oće jer se njemu po defaultu može kopati po utrobi i (pred)konfigurirati instalaciju paket po paket...