View Single Post
Staro 07.10.2008., 13:29   #15
RaNz0
Premium
Moj komp

Datum registracije: Feb 2006
mala (dobronamjerna) kritika + pitanje/molba/preporuka

ko stvorena tema za mene!

već nekoliko godina pokušavam prijeći na neku linux distru. uvijek su bile preporuke ubuntu-mandriva-fedora za "početnike". pitam ja sve vas koji ste ikad "početnicima" preporučili neku od ovih distribucija ZAŠTO baš nju? i zašto je ona za početnike, a ne neka druga? zato jer ima grafičku instalaciju? od windowsa tek vista ima grafičku instalaciju, pa ih već godinama svi ti "početnici" (uključujući mene) uspješno instaliramo. po mojem iskustvu defautni ubuntu vs. winxpsp2 nema baš neke razlike, čak mi se ubuntu čini tromiji, a za početnike nije nešto jednostavna upotreba, što se shvati kad trebaš instalirati prvi program koji ne dođe već instaliran + smetaju mi sve nepotrebne stvari koje s njim dolaze.

nadalje, iritira me taj ponižavajući stav (otvorenog za pomoć svim svojim korisnicama, te brzog u provođenju iste) unixoidnog "comunitya" prema novim korisnicama - "što će tebi linux...koji ti je razlog prelaska...zašto mijenjaš win ako ti sve radi...ma ostani na win, nemaš potrebu za linuxom..."
ljudi moji, što se toliko petljate u nečije razloge prelaska na neki drugi OS. ako se netko odlučio da će na linux, iznese vam svoje zahtjeve i pita koja bi mu distra odgovarala, onda očekuje preporuku, a ne ispovijed.
konkretno moj razlog prelaska na linux je dostupnost besplatnih (znam da neki ne vole ovaj naziv, ali bi upravo to bio linux meni - besplatni alat) distribucija, jer mi je pun kufer onoga o čem je zabranjeno pričati ovdje, pa tražiti isti takav software, jer su free inačice za win uglavnom beskorisne ili u najmanju ruku krnje i onda imaš milijardu problema u svemu tome...

molim vas, prosvijetlite me!
moje je mišljenje da kod linuxa konzola nije nužna, te da se sve skupa može napraviti bez nje, samo mi nije jasno zašto linuxaši inzistiraju na njezinoj upotrebi u skoro svakoj radnji i svakoj distribuciji?!
da li uopće postoji koja distra u kojoj je SVE moguće napraviti kroz sučelje, a konzola je ostavljena kao opcija? na kraju krajeva i u win je sve moguće preko konzole napraviti, ali nije nužna.

u svojem proučavanju linuxa sam shvatio da je sav opus distribucija zapravo sve jedna te ista stvar:
- kernel
- izbor programa
- grafičko sučelje
...razlika je u tome kako neka firma/grupa u svojoj distri implementira instalaciju, odabir komponenata koje se instaliraju, te kakva je naknadna mogućnost podrške, a sam rad je isti, ili jako sličan u "različitim" distribucijama sa istim grafičkim sučeljem i sa istim instaliranim softwareom. ispravite me ako griješim.

UF, OVO DO SAD NAPISANO ME UVIJEK MUČILO! ISPRIČAVAM SE NA OVOLIKOJ KOLIČINI TEKSTA, TE MOLIM ONE KOJI PLANIRAJU PRESKOČITI OVAJ POST ZBOG KOLIČINE, DA TO IPAK NAPRAVE SAMO DIJELOM, TE NASTAVE ČITATI OD VOG DIJELA! HVALA!

"početnik" sam u linux OS-u, ali nisam debil, preporuka OS-a se ne treba svoditi na neki (već navedeni) samo zbog jednostavnosti instalacije!

moj zahtjev za OS-om:
- mogućnost pisanja po NTSF-u (prednost), iako ću u vrijeme prilagodbe pregrmiti i nedostatak istoga, ali čitanje je nužno (tu podršku vjerojatno imaju sve distre, ali da bude spomenuto)
- instaliranje osnovnih dijelova OS-a nužnih za njegovo funkcioniranje, a ostalo (drivere/aplikacije...) mogu ručno naknadno instalirati u najgorem slučaju
- što lakša to bolja - nisam uopće zahtjevan i znam točno što želim, pa nema smisla držati 95% nepotrebnih stvari na disku i u RAM-u
- instalacija ne mora biti grafička, niti automatizirana, ali u tom slučaju mora imati dobar vodič s minimaliziranjem mogućnosti pogreške
- sve što koristim od softwarea znam da linux podržava
- OS će biti instaliran na HP 6735b prijenosnik

neka opća pitanja:
- postoji li koja distra (ili možda grafičko sučelje) koja omogućava obavljanje svih radnji grafiči "klik-klik-postupak"? (jednostavnije je potražiti nekakav "control panel", pa u njemu konfigurirati mrežu, nego u konzoli utipkavati neke naredbe koje nemam pojma što znače i što u kojem trenutku trebam utipkati)
- ima li itko iskustva sa xandors distribucijom? ako ima, može par riječi usporedbe sa ostalima...

Zadnje izmijenjeno od: RaNz0. 07.10.2008. u 13:40.
RaNz0 je offline   Reply With Quote