View Single Post
Staro 07.10.2008., 10:59   #14
Bubba
E Pluribus UNIX
Moj komp

Bubba's Avatar

Datum registracije: Oct 2002
Citiraj:
Autor Shadowww Pregled postova
Dakle, ekipa uglavnom preporucuje linux distre ubuntu, fedoru, opensuse, mint; a bsd i (open?)solaris su nekak ful slabo zastupljeni.
"Ekipa" uglavnom preporucuje temeljem vlastitih iskustava i igranja s pojedinim OS-om. Slijedece pitanje koje se logicki postavlja jest - koliko je Johnu Doeu s ovog foruma svrsishodan nekakav BSD ili slican desktop opskuran OS? Gotovo svi desktop korisnici mogu biti "namireni" Windowsima - doticni vise nisu tako skupi ni u retail verzijama, postoji i vise nego dovoljna baza softvera, svi "znaju" raditi na njima - generalno, ne postoji neki poseban razlog zasto bi se maknuo s Windowsa ako ih vec "imas" (to, jelte, podrazumijeva da si ih nabavio na legalan nacin, a najcesce je to monetarno placanje).

OTOH, sacica tih (nas) koji su zbog ovih ili onih razloga presli na "nesto drugoTM" moci ce ti reci *svoje* razloge prelaska i *svoje* dojmove.

Citiraj:
Gotovo da mi je tesko nac covjeka koji mi moze podjelit neko iskustvo s tim OS-evima. A zanima me kak se ti OSevi uklapaju u moje kriterije navedene u prvom postu. Te koliko tu tocno ima pisanja po konzoli. Jel se to da naucit sa dan-dva-tri-sedam il ce proc mjesec dana dok se ja ne naucim efikasno se sluzit time. U slucaju da je learning-curve mjesec dana izabrao bih ipak neku laksu opciju. I da, susrecem se sa unixoidnim OSevima prvi put. Te zelim napravit sto kvalitetniji odabir. Koji ce zadovoljavat uvjete iz mojeg prvog posta i usto biti sto kvalitetniji, stabilniji, bla bla. ^^
Tvoje uvjete uz malo truda moze zadovoljiti i DOS. Pitanje je, zapravo, zasto si zelis priustiti eventualnih patnji i zayebavanja?

Evo, ja cu ti dati primjer - imao sam jako dugo Solaris 10 x86 kao primarni OS, u kojemu sam vrtio virtualku Windowsa XP x86 (ponajvise zbog skenera i Adobe paketa). Ja sam bio zadovoljan jer sam imao sav hardver koji je bilo, s vise ili manje poteskoca, moguce natjerati da radi (preduvjet koji sam imao a prior instalacije). Takodjer, *meni* je Solaris pruzao par mogucnosti koje nisam imao na Windowsima (zapravo se doticu nekih programerskih eksperimenata glede Java Studia, no nije bitno) a buduci da nemam neke pretjerane dependencyje na Windowse, ta migracija mi nije tesko pala.

Opet ti napominjem, hoce li tebi pasti jednako bezbolno, morat ces probati. Ako si mozes dozvoliti igranje s primarnim racunalom i ispipkavanje raznih OS-eva u desktop varijanti, super. Moze se pokazati kao zgodna zabava a usput mozes nesto i nauciti. Ako pak trebas *raditi*, ostani tamo gdje jesi i na cemu ti sve radi.

Nekakve floskule o "nestabilnim" Windowsima i slicno mozes odmah zaboraviti jer su neozbiljne i totalno promasene. Windowsi imaju realnih mana (kao i sve u toj bransi) ali nemaju apsolutno nikakvih kriticnih problema koji ti ne bi dozvoljavali normalan rad s racunalom.

Citiraj:
btw. ovaj solaris koji je tesko instalirat..
Nisam jednom instaliravao Slowaris, sto na x86, sto na Sparcu, no nisam primjetio da je nesto specijalno "tesko" u instalaciji. Mozes definirati to "tesko" malo poblize?

Programer
Rok od dva mjeseca u stvari znači četiri, ali nikako ispod šest.
Bubba je offline   Reply With Quote