Ja imam opakih iskustava sa wimaxom.
Uzeo sam ga prije nekih godinu i pola. Sad mi dvije god izlazi u 1 mjesecu 2009. Sva sreća pa izlazi jer sam već u milju puta htio otići i prekinuti ugovor. Ali student sam pa bi mi bilo puno platiti sve te mjesece.
Uglavnom. To vam ništa ne valja. Govorim konkretno za OSijek. Uzimao sam ovaj sistem prvenstveno što sam se trebao seliti a na obje lokacije nisam imao telefon, niti kablsku mogućnost net-a. A net mi treba. I uzeo sam to i pljunuo ogromne pare samo za kupnju svega 670kn. I onda svaki mjesev lijepo po 220kn ostavlja za nešto što se ne može smatrati DSL-om.
Glavni odašiljač je na hotelu Osijek, a pokrivenost signalom je nikakva. Kao i sve bežične veze ova isto ima manu svih i svakakvih prepreka, zgrada ili zidova. Što jede signal puno. A hotel osijek i nije tako visoka točka da se te sve prepreke preskoče.
Brzina - Samo jedan mali megabit. A upload, pa dobro je ako ga uopće imam. Brzina D mi varira od 800-1024
A Upload mi je svaki drugi dan oko 50kbps. A trebao bi biti 256. Sto puta sam ih zvao, i oni samo muljaju, jer nemaju pojma i sustav im ne radi kako treba.
Ali najgora stvar u cijeloj toj priči je Ping. Koji je redovito preko 200ms. Znao je biti i po 400, nekada sam ga uhvatio i na 600.
Što je katastrofalno. Kada nešto skidate to ide super i sve je ok, ali ako mislite surfati, mislim da je telefonski modem bolja solucija. Jer sa ovako velikim pingom, svaka stranica se učitava dok se ne otelite. Evo sad kad sam htio odgovoriti na ovaj post, od klika na reply do mogućnosti pisanja i 100% učitane stranice prošlo je oko 30s. I to je dobro. Malo malo mi se desi da dođe do time-outa i stranicu moram refreshat jedno n puta dok jednom uhvati i učita se.
Sve u svemu. Ako imate drugih solucija bježite od ovoga kao od vraga. Bježite kolko vas noge nose.
Evo jedino što sam vidio dobro u zadnjih godinu i pol je da su snizili cijenu flat paketa na 100kn, sa 150. Al svejedno, dana kad mi istekne pretplata idem tamo u centar i posrat ću im se na tu opremu, polit je benzinom i zapalit. I onda odoh uzeti kableski net, koji ću plaćati 120kn i imati 2mbps sa uvrh glave 50ms pinga.