View Single Post
Staro 01.10.2008., 04:18   #10
RaNz0
Premium
Moj komp

Datum registracije: Feb 2006
Citiraj:
Autor wireless_os Pregled postova
A gdje se to produzenje moze kupiti? Da li se to moze uzeti u nekoj drugoj trgovini ili mora biti tamo gdje se laptop kupuje? Koliko vidim u konikom se nigdje ne spominje takva opcija..
produženje jamstva se može kupiti u bilo kojoj trgovini - provjereno u hp hrvatska, samo, naravno, mora biti za odgovarajući model.

ja imam 6735b, konkretno ovaj http://www.ve-mil.hr/opis.aspx?sifra=5500262 i poprilično je hladan i tih. imam ga 2-3 tjedna i još je u fazi ispitivanja, za sad sam instalirao vistu gore i ona ima "power plan" - za laptope je to super jer se može smanjiti potrošnja energije i zagrijavanje, a ako nije priključen na napon, onda i potrošnja baterije.
uglavnom na vista planu "ušteda energije" (grafička se stavlja na minimalne performanse, aktivnost hard diska se smanjuje na nužno, takt procesora se smanjuje na pola, tj. 950MHz) se ventilatori skoro nikad ne pale, osim kod torture, ali je to zanemarivo. moram napomenuti da ovaj plan većinom koristim i za svakodnevne radnje nema potrebe za ničim jačim, još sam iskoristio to što imam 4GB RAM-a i namjestio sam da se sve vrti u njemu, tako da hard miruje.
kod "HP optimiziranog" načina rada se procesoru, grafičkoj i ostalim komponentama smanjuje radni takt kad nije potreban, a kad treba se povećava. na ovom načinu rada se malo više grije, ali isto zanemarivo.
zadnji način rada je "max performance" i kod toga je sve uvijek na maksimalnom taktu i tada se ventilatori dosta češće čuju, ali za ovime stvarno nema potrebe, pogotovo za čitanje pdf-a, dopisivanje i sl.

osvrt na procesor:
amd athlon x2 QL-60 http://products.amd.com/en-us/Notebo...il.aspx?id=437 --> naslabiji od najnovije amd-ove serije mobilnih "ultra" procesora, 1.9GHz; 3600MHz BUS; 1MB L2 cache; 2 jezgre, virtualne 4 jezgre. benchmark rezultati su mu dosta loši, npr super pi 1M 50 sekundi, ali u radu je odličan. npr. ja sam ga silovao sa 10+ instanci quick par-a + 10+ 7zip instanci pokrenutih istovremeno + otoreno nekoliko skype chat prozora, winamp, bsplayer, w media player i vlc player, od kojih je jedan uvijek nešto reproducirao, a za to sve vrijeme je bilo nekoliko tabova u firefoxu pokrenuto po kojima sam nešto pretraživao. procesor je bio oko 100% iskorištenosti, ali surfanje, prebacivanje između playera-firefoxa-tabova u firefoxu-win eksplorera-7zipa i quick para nije štekalo, sve je glatko radilo.

dosta je kvalitetno napravljen, ali vjerujem da bi se serija sa intelovim procesorima (6730s/b) mogla još manje grijati, jer se mogu naći procesori sa 25W potrošnje, za razliku od amd-ovih 35W

P.S.
kakva su vaša iskustva s utjecajem operativnog na zagrijavanje? imam feeling da bi se pod WinXP dosta manje zagrijavao jer vista ima brdo stvari pokrenutih u pozadini. to je dobra karakteristika viste ako imate dovoljno RAM-a jer ubrzava rad, ali isto tako ti (trenutno) nepotrebni procesi i servisi (pretpostavljam, ako nije tako, demantirajte me) troše nešto CPU vremena, a to znači nekoliko stupnjeva više. jesu li moje pretpostavke točne?

Zadnje izmijenjeno od: RaNz0. 01.10.2008. u 04:29.
RaNz0 je offline   Reply With Quote